God ekonomi som pensionär…

Vi i Sverige kommer att behöva arbeta längre om vi förväntar oss att vi ska ha en pension som gör att vi kan leva ett gott liv även som pensionärer. Anledningen är att vi blir äldre och äldre och därmed är pensionärer under en längre tid, vilket är positivt, ett långt liv vill de flesta ha. Alla som arbetar vet att det är inte samma summa som finns i det oranga brevet från pensionsmyndigheten som den summa man får på lönebeskeden varje månad. Många stoppar huvudet i sanden och bryr sig inte om att tånka till, vad nnebär det att leva på syumman som står i det oranga kuvertet varje månad.

Men det är inte heller så konstigt, vi har i Sverige fram till den sista pensionsuppgörelsen, haft ett system där det varit de bästa 15 åren lönemässigt som avgjort vilken pension man fått. Kan ännu komma ihåg de personer som efter ett helt liv med deltidsarbete, på slutet av sin yrkeskarriär skulle arbeta arbeta mera för att förbättra pensionen. Det var heller inte lätt, man var inte van vare sig i familjen eller som yrkesperson att arbeta så mycket. Stressiga arbetsmoment ”byttes” gärna bort till yngre kollegor för att man skulle orka.

Det har heller inte varit lönsamt att vare sig amortera på lån eller att spara i den utsträckning som det behövs för att ha en slant till pensionen. Därför är det få svenskar som sett om sitt hus, amorterat på lånen för bostaden och kanske sparat en slant i någon fond eller annan sparform. Därför är det så viktigt att vi istället arbetar, lite längre för att pensionen ska räcka. Det bästa är om vi i framtiden utifrån att regelverken och skattesystemen nu gör det mera lönsamt att spara (förmögenhetsskatten är borta och vi har jobbskatteavdrag) att även vi precis som man gör i många andra länder dessutom sparar en slant till pensionen.
Media: SvD
Pensionsmyndigheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s