Socialdemokraterna vill försämra för de regionala flygplatserna…

Socialdemokraterna gör det svårare för de regionala flygplatserna att överleva. Det är ett dråpslag mot människor och företag som är beroende av sin regionala flygplats. För alla i Örebro med omnejd, är den lokala flygplatsen mycket strategiskt viktig, för frakt och näringsliv men också för semesterresanSocialdemokraterna vill, tillsammans med övriga oppositionspartier, återreglera den svenska flygtrafikledningstjänsten. Det innebär ökade kostnader och är ett hot mot många av de mindre flygplatserna, med deras ansträngda ekonomiska situation. I förlängningen riskerar det också att slå mot såväl kommunernas budget som det lokala näringslivet och jobben.

Den ekonomiska situationen för landets 36 regionala flygplatser är tuff och många flygplatser dras årligen med förluster. Flygtrafikledningstjänsten är en av flygplatsernas största kostnader. År 2010 konkurrensutsattes flygtrafikledningstjänsten och nya aktörer har etablerat sig. Det innebär stora besparingar för de regionala flygplatserna och oss skattebetalare och resenärer.

Idag har nio regionala flygplatser avtal med en annan aktör än Luftfartsverket. De flygplatser som har upphandlat tjänsten har sänkt sina kostnader med i genomsnitt 17 procent jämfört med tidigare. Trafikverket bedömer att det är sannolikt att de flygplatser som genomfört upphandling men inte valt annan leverantör också sänkt sina kostnader. Avregleringen har varit bra för de mindre flygplatserna.

Det är viktigt att påpeka att Sverige är ett av världens mest flygsäkra länder. Flygsäkerheten är lika hög idag som när Luftfartsverket ensamt hade ansvaret för flygtrafikledningstjänsterna.

Med anledning av den uppkomna situationen vill vi fråga Matilda Ernkrans, socialdemokrat: Står du bakom den kursändring av socialdemokratisk politik och som nu genomförs av utskottets ordförande och din partikamrat Anders Ygeman?

Vi står bakom fortsatt konkurrensutsättning av flygtrafikledningstjänsten. Den ger de regionala flygplatserna förbättrade möjligheter att klara av sitt uppdrag och sin ekonomi, utan att säkerheten riskeras. Hela Sverige måste leva. De regionala flygplatserna är en viktig del i detta.

Den här artikeln skrevs tillsammans med Jan-Evert Rådström och var publicerad i Nerikes Allehanda 2 juni 2013

Annan Media:Aftonbladet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s