Debatt om bilbränder…

Idag har de många bilbränderna och stenkastning mot polis i våra bostadsområden debatterats i Riksdagen, jag var där och lyssnade. Vad är bakgrunden till att unga arga män, för det har varit unga arga män som tänt på bilar, börjar tända på bilar vet nog bara de själva, men många i politiken har åsikter om varför det händer. Det viktiga för att förebygga ilska och utanförskap är arbetet med att flera klarar sin skola och utbildning, fler kommer i jobb och att flera känner sig delaktiga i samhället. Att både det civila samhället men också polisen finns närvarande är också av avgörande betydelse, det underströk justitieminister Beatrice Ask.

Oppositionen, företrädd av både Morgan Johansson (S), Memeth Kaplan (MP) och Jonas Sjöstedt (V), hänvisade mycket till klassamhälle och att klyftorna skulle ha ökat. Nu är det inte så, senaste siffrorna från finanspolitiska rådet visar att klyftorna ökat de senaste 15 åren, men att den
ökningen skedde mellan 1995 och 2005, därefter har det stått stilla. Sedan hävdar man att ungdomsarbetslösheten är 25% vilket inte heller stämmer enligt OECD är den siffran 11%, resten av ungdomarna studerar.

Det är alltid farligt att göra enkla lösningar på svåra problem. Även om ungdomsarbetslösheten är för hög, så är den inte enbart orsaken till upplopp. Upplopp skapas inte bara av faktorer som vi kan förutse, det finns också ungdomar som deltar i upplopp bara för att det är spännande. Dessutom finns det alltid kriminella grupper som skapar sig en ursäkt för att vandalisera, men jag har inte hört några av deltagarna i skadegörelsen själva ange orsaken.

Media; DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s