Mera rött och mera svart…

Idag börjar socialdemokraternas kongress, ombud från hela landet ska nu dels välja Stefan Löven till partiordförande, dels lägga ut inriktningen på politiken fram till valet. De socialdemokratiska skribenterna menar att jobben är den viktigaste frågan för socialdemokraterna, det är i jobbfrågan vi ska kunna se skillnaden på Allianspolitik och socialdemokratisk politik.

Men vilka reformer ska kunna då kunna ge mera jobb och en lägre arbetslöshet. Av vad socialdemokraterna hittills presenterat i sina budgetförslag, är det svårt att förstå hur deras politik ska kunna leda till flera jobb. Det mesta av deras motförslag leder istället till en högre arbetslöshet.

Socialdemokraterna vill ta bort RUT-avdraget, en reform som gett en ny arbetsmarknad och mängder av nya företag. RUT-avdraget har dessutom gett möjlighet för många som tidigare inte haft råd, att anlita tjänsten. Dessutom har en marknad för svart arbete försvunnit, det är inte längre lika lönsamt för människor vare sig att arbeta svart i branschen eller att anlita tjänsten svart.
Det är en effekt vi inte ofta pratar om, men som är enormt viktigt för den svenska ekonomin.

Socialdemokraterna vill också ta bort den halverade arbetsgivaravgiften som Alliansregeringen infört för ungdomar. Hur en ökad arbetsgivaravgift för ungdomar ska kunna ge fler ungdomsjobb är svårt att förstå.

Jobbskatteavdraget som Alliansregeringen infört i fyra steg, hur vill man göra med dem. Att ta bort jobbskatteavdraget skulle göra att det lönar sig mindre att arbeta och att skatterna höjs för medel och låginkomsttagare. På vilket sätt skulle detta leda till fler jobb.

Den sänkta restaurangmomsen har lett till många jobb i branschen. En bransch där många ungdomar och många nysvenskar jobbar. Hur skulle en ökning av restaurangmomsen leda till nya jobb. Är det så att vissa jobb inte är tillräckligt fina för socialdemokratin, är restaurang-jobb och RUT-jobb jobb som inte duger.

Dessutom vill man beskatta företag hårdare. Hur ökade skatter på företagen ska kunna leda till fler jobb är något som är svårt att förstå. Det är heller inte vad företagarna själva tror leder till flera jobb.

Nu är det dax att leverera egna förslag som slår alla de reformer man vill ta bort. Ska socialdemokratin vara trovärdig måste starka förslag på riktiga jobb redovisas, flera än alla dem man vill ta bort.
Bloggar: Hökmark; Assarsson
Media: Dagens Arena; SvD; GP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s