Barnfattigdomen omprövas av BRIS

BRIS omprövar nu sitt begrepp barnfattigdom. Istället kommer man att använda begreppet socialt och ekonomiskt utsatta, ett mera tydligt begrepp. Det är rimligt eftersom Sveriges barn inte är fattiga i internationell jämförelse. Barnfattigdomen har varit betydligt överdriven. Familjer med barn i ekonomiskt utsatt situation har rätt till ekonomisk hjälp via sin kommun och får det.

Barnfattigdomen har varit en politisk stridsfråga som Håkan Juholt så som sin viktigaste politiska fråga. Men det finns barn som är utsatta både ekonomiskt och socialt vilket är ett problem, som hänger tydligt ihop med föräldrars ekonomi och sociala liv. Att fler föräldrar kommer i arbete är en viktig fråga även för barn.

Media:Expressen; SvD;SvD2; NA
Blogg; Ann Helena Rudberg;

2 reaktioner på ”Barnfattigdomen omprövas av BRIS

  1. Gunilla wiklund skriver:

    Fattigdomen är inte materiell i första hand. Det handlar mera om omsorgsbrist en psykisk fattigdom, föräldrar som inte orkar ta hand om barnen av olika skäl. Den fattigdomen orsakas ofta av psykisk sjukdom, depression, missbruk, misshandel i familjen mm. Det är vad vi som är frivilliga jourare i Bris ofta får höra av barnen som kontaktar oss. Det räcker inte med ekonomisk hjälp i de situationerna.

    Tyvärr styr begreppet barnfattigdom tanken fel. Vi tror att det är ekonomiska bidrag till barnens familjer som saknas. Det är mer satsning på socialtjänst, BUP, skolkuratorer och andra åtgärder för att stödja familjer som har svårt att klara omsorgen om barnen. Att många barn har det svårt är helt klart.
    Med vänlig hälsning, gunilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s