Min artikel i NA 23 dec, om parkeringsproblem…

Miljö och trafikpolitik hänger till stor del ihop. Att skapa ett miljömässigt hållbart samhälle handlar till stor del om hur människor ska kunna få sina transporter att fungera i vardagen. Vi är så beroende av att människor med viktiga jobb kommer till jobbet på ett bra sätt. Alla viktiga jobb utförs dock inte på vanlig kontorstid, en stor del av jobbet sker på tid när många är lediga. Vi är helt beroende av att bland annat hemtjänsten, polis och vårdpersonal kommer till jobbet på obekväm arbetstid.

Att förlita sig på kollektivtrafik på obekväma tider fungerar om man bor centralt i Örebro, men de flesta av våra länsinnevånare gör inte det. Kollektivtrafiken kommer aldrig att nå alla vid alla tider på dygnet, det kommer aldrig att fungera för alla att åka buss till jobbet, även om man vill.

Då är det så viktigt att de som är beroende av att ta bilen till jobbet också blir respekterade i trafikplaner samt kommunen och landstingets parkeringspolicys. Detta fungerar inte idag. Det kan inte vara rimligt att man som skiftarbetande på USÖ innan man börjar sitt arbetspass tidig eller sen eftermiddag ska tvingas åka hemifrån 1 timma tidigare för att vara säker på att få en parkeringsplats. De anvisade parkeringsplatserna är annars slut då man kommer eller så står någon som inte tillhör personalen på de för personal anvisade platserna.

Parkeringsplatser på obekväm arbetstid är ett måste om sjukvården ska fungera och den måste vara på rimligt avstånd från USÖ, för att man ska kunna gå till bilen då man slutar sent och börjar före kl 07.00 på morgonen. Nej, trafik och miljöfrågor är inte direkt rymdforskning, detta kan lösas.

Så trafikansvariga landstingsrådet Jonas Karlsson har en nöt att knäcka och ett hårt paket att slå in. Det är hans ansvar att fixa parkeringssituationen för alla på USÖ, som jobbar hårt för att vården ska fungera på obekväma tider. När nu kylan biter i är det dags att ta det ansvaret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s