Lägre ränta bättre än ränteavdrag…

Få personer köper bostad kontant. För de allra flesta är bostadsköp kombinerat med lån med olika räntenivåer. Att ha möjlighet att låna pengar till en rimlig ränta är därför viktigt. Ett lågt ränteläge är också en viktig faktor, för att företag ska kunna utvecklas, starta och växa.

Det skattesystem vi har idag bygger på att man får göra skatteavdrag, för räntekostnader för sin bostad. Det är naturligtvis bra då räntorna är höga, men systemet innebär också att ränteläget blir högt. Eftersom bostadsräntorna anpassas utifrån att skatteavdraget för räntor på bostäder finns, innebär det att skatteavdraget indirekt höjer räntorna.

Indirekt leder det också till att andra räntor ligger högre. Ett avskaffat ränteavdrag skulle innebära lägre räntor, för bostadslån men också andra lån. Lägre räntor skulle ge mera jobb, jobb som vi alla behöver.

SvD

En reaktion på ”Lägre ränta bättre än ränteavdrag…

  1. Joakim skriver:

    Skatteavdragen för bostadslån gynnar i första hand säljare, mäklare och bank. Men det är köparen som tar risken med ett stort lån. Det finns fortfarande de som tvingats lämna den bostad de hade när förra bostadsbubblan brast men som fortfarande betalar på lånen för en bostad de inte längre bor i. Skatteavdragen för bostadslån medför att priset för bostäder ökar. Därför bör avdragsrätten för lån med bostad, sommarstuga eller liknande som säkerhet begränsas så att priserna på bostäder inte blir orimliga. En lagom gräns för avdragstak är samma belopp som det som man som mest får uppskov med när man begär uppskov för relaisationsvinst vid försäljning av bostad. Dessutom bör det inte vara avdragsgillt att öka på sina bostadslån för konsumtion, däremot bör det vara tillåtet att öka på bostadslånen för större renoveringar, underhåll och reparationer exempelvis sådana kostnader för bostaden som överstiger gränsen för ROT-avdrag.
    Att diskutera låga räntor eller höga avdrag innebär att man legitimerar de orimligt höga bostadskostnader vi sett de senaste åren. Vi kommer att se en bostadsbubbla och många tanklösa kommer att drabbas eftersom de har för höga lån. Bostadsbubblan är inte långt borta. Ett tecken som jag minns från de senaste bostadsbubblorna är att när mäklare skaffar sig dyra lokaler centralt då väntar bostadsbubblan runt hörnet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s