Vargdebatt…

Jägareförbundet hade bjudit in till en faktagenomgång och paneldebatt om vargen igår kväll i Lindeskolan. En debattkväll med fler än 400 deltagare, vilket visar på det stora intresset för vargfrågan som finns i Örebro Län. Kvällen inleddes med att Landshövding Rose-Marie Freban redogjorde för länsstyrlsens uppdrag. En klok kväll som man kan skriva mycket om men jag försöker snabbt sammanfatta.

Alla på debattkvällen var överens om att vargen har sitt berättigande. Men att antalet vargar behöver hållas nere så lågt, att den är säkrad men att den kan leva i samexistens med både tamboskap, skogsnäring och lokalbefolkning.

Vargstammen har till stor del sina revir i de mellansvenska länen. I Örebro Län finns mellan 40 och 50 vargar. I Sverige finns det idag ca 300 vargar. Där vargen har revir behövs det ca 120 älgar per år som bytesdjur.

Vargen i Sverige är genetiskt svag, den härstammar från enbart 5 olika individer, det är det stora problemet. För att säkra vargens framtida överlevnad behöver endera stammen bli mycket större eller behöver det komma in nytt blod i stammen. Om en stammen får en tillförsel av en genetiskt frisk ny varg per år under ett antal år framåt, kan stammen minskas till mellan 150 och 210 vargar, experterna hade lite olika syn här.

Sammanfattningsvis stod alla bakom att en liten genetiskt frisk vargstam så fort som möjligt, måste vara den bästa lösningen på vargfrågan. En bra konstruktiv vargdebattskväll.

Media: NA; Expressen; DN; DN ;Aftonbladet;Svensk Jakt;SvD

 

Ulf Berg ; annakaria

En reaktion på ”Vargdebatt…

  1. Många vargar fryser den höga inaveln permanent och borde inte räknas upp som ett alternativ. Det behövs mycket mindre än en ny varg per år, fast det vore bra om den genetiska förstärkningen genomfördes. Det är inte bra för någon att fattade riksdagsbeslut inte respekteras. Det bästa som kan göras genetiskt på kort sikt är jakt 2013 för att öka det genetiska genomslaget av de två senaste invandrarvargarna. Detaljer på
    http://vargdag.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s