Tröskel att anställa unga är lägre med sänkt arbetsgivareavgift…

Regeringens sänkta arbetsgivareavgift för unga gör skillnad. Att den som anställer unga under 26 år, bara behöver betala halva arbetsgivareavgiften är bra. Då jag träffar småföretagare tar man upp just den sänkta arbetsgivareavgiften som viktig. Unga, kanske utan tidigare arbetslivserfarenhet och tidigare referenser har ofta svårt att få sitt första jobb. Den sänkta arbetsgivareavgiften gör skillnad, den gör att man i småföretag får marginal att anställa även den som inte har erfarenhet och rutin.

Att tro att denna reform inte spelar roll som socialdemokraterna hävdar visar att man inte har insikt i hur nära villkoren för småföretagen och benägenheten att anställa hänger ihop. Vi ser att det är inte bara är i stora företag som de nya jobben kommer. Tvärtom är det småföretag och växande småföretag som är viktiga i tillväxten. Att de är villiga att ge ungdomar det första jobbet är avgörande, här är den sänkta arbetsgivareavgiften en bra reform.

Media:SvD

Bloggar: Thomas Böhlmark

7 reaktioner på ”Tröskel att anställa unga är lägre med sänkt arbetsgivareavgift…

 1. Med allians regeringen har vi fått nya bidragstagare. Det är inte till dem som behöver det utan till arbetsgivare med företag som andas med konstgjord lunga. Grattis till dig och dina moderat kollegier som visat på ett enastående klart sätt var alla skattepengar ska hamna. Attendo, Carema m.m. Hoppas du har ett bra svar när du står vid pärleporten ”om” du kommer dit

  • Alliansbeda blandar ihop skattesänkningar och bidrag. Så blir det ofta då man har en lång socialistisk tradition i ett land. Självklart kan inte alla anställningar vara utan arbetsgivareavgift, men reformen sänker trösklarna för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden vilket är viktigt. att ”hota” med att jag inte skulle komma till himmlen är så lågt att det kommenterar jag inte…

 2. Finns det något samband mellan att sänka arbetsgivaravgiften för att anställa en ungdom och att ungdomsarbetslösheten blir mindre ?

  Hur länge har denna rabatt funnits nu ? Sedan 2007 ?

  Det bästa sättet att visa att arbetsgivaravgiftsrabatten riktad mot företag som anställer ungdomar verkligen fungerar är att peka på arbetslöshetssiffrorna och säga att arbetslösheten har gått ner för denna grupp.

  Ser man inte en sådan effekt så finns det goda grunder att peka på denna åtgärd och konstatera att det inte får önskad effekt.

  • Problemet är att varken jobben eller arbetslösheten är nkonstant. nTroligen skulle arbetslösheten vara ändå högre om inte denna sänkning fanns, men hur hög vet vi inte riktigt. Ungdomsarbetslösheten i andra länder i Europa är högre, men det när ninte heller helt jämförbart. Det vi vet är att arbetsgivare uppger sig villigare att anställa unga då arbetsgivareavgiften inte finns för unga.

   • Det är väl inget problem i sig att jobben och arbetslösheten inte är konstant ur den aspekten att man skall mäta om en riktad åtgärd fungerar eller inte.

    Jag trodde att grundidén med att sätta nya reformer i sjön handlar om att man innan har en tydlig bild av hur man skall mäta och utvärdera ifall en reform har någon effekt.

    Du påstår att arbetslösheten skulle vara högre bland ungdomar om denna reform inte fanns, men du kan inte bevisa det svart på vitt.

    Om ett företag får ökad efterfrågan på i sin verksamhet, visst kan det då vara en bra grej att ha möjlighet att få denna rabatt om man hittar en person med rätt kompetens.

    Står arbetsgivaren där och han hittar kompetens som han efterfrågar som är äldre en 26 och han inte hittar en person under 26 som har den kompetensen han vill ha då väljer han knappast den yngre personen bara för att få ta del av den billigare arbetsgivaravgiften.

    Det är kompetensen som styr vem det är som arbetsgivaren anställer när de har behov att anställa, det är ju inte så att bara för att arbetsgivarrabatten finns så anställer man ungdomar utan det är den ökade efterfrågan på företagets produkter som styr om man anställer eller inte.

    Tyskland, Nederländerna och Österrike har lägst arbetslöshet i EU bland ungdomar. Varför har de låg arbetslöshet i dessa grupper samtidigt som Sverige inte har det ?

    Vad har de gjort för att få den lägsta arbetslösheten i EU ?

 3. Mickan skriver:

  Jag tycker det är så tråkigt att människor som inte berörs av de sänkta ungdomslönerna slänger ur sig hit och dit vad de tycker och tänker. Som politiker är det lätt när man sitter där och tjänar en rejäl slant varje månad att kasta ur sig att de som redan har det dåligt ställt ska få det ännu sämre ställt.
  Det känns hemskt att vara ung i det skräp land som Sverige blivit de senaste åren. Först är det omöjligt att få ett jobb hur mycket man än söker och hur ledsen man än är. Man duger ju inte till, antingen har man för lite erfarenhet, eller för lite utbildning eller så duger inte den erfarenheten man fått igenom praktik. Sedan när man väl fått det där extra jobbet och får jobba 4 pass i månaden så börjar folk hota att sänka en lön som man inte ens kan leva på för att små företagen säger att de bara vill väl men inte har råd att anställa.
  Det är skrattretande, småföretag vill inget annat än att överleva. Klart de tjänar pengar på att inte behöva betala lika mycket pengar för unga arbetar. Lite samma princip som med aktiviteter som FAS3, ut med de anställda och in med ett gäng FAS3:are så de kan tjäna 5000kr per skalle.
  Visst är det fantastiskt i Sverige när vi har moderaterna i toppen, det sparkas på de som är sjuka och unga och som har det svårt. Varför kommer det inte upp ett förslag om en REJÄL sänkning av lönerna för de som tjänar mest i landet som till exempel våra kära politiker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s