Jobba så länge du vill…

Debatten är livlig omkring Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande häromdagen att det ska vara möjligt att arbeta längre upp i åldrarna, kanske till 75 år. Det har verkligen fått många att både fundera på hur det skulle fungera för dem, men också ökat medvetenheten om att för att säkra pensionerna i framtiden kan vi inte både leva långre, samtidigt som vi går i pension vid samma ålder som idag.

Den högre medellivslängden är positiv, vi är friskare längre och vi hinner få ut mera av livet. Men så var det då det här med att orka jobba länge. Jag tror att det är bra att vi tänker oss ett långt arbetsliv redan tidigare i livet. Det ger perspektiv, det innebär också att det är både rätt och lönsamt att långt upp i åldrarna fylla på med kompetens. Vi kanske behöver gå någon kurs eller utbildning för att byta yrke.

Vi kanske ska satsa på att leta efter ett arbete som inte är fysiskt tungt, för att kunna stanna längre på jobbet. För en del kan det vara en bra satsning att efter femtio starta eget företag.

Att tänka att vi ska ha ett långt arbetsliv gör att vi hittar nya möjligheter och  ser nya utmaningar. Vi kanske hittar ett nytt kul jobb efter 60 år, som gör att vi verkligen vill arbeta länge. Då vi tänker nytt kommer inte det faktum att vi behöver arbeta längre att vara ett hot, jag tror det kommer att vara en möjlighet.

Press: SvD; Aftonbladet: DN; DN2; SydSvenskan; Aftonbladet; DN3; Expressen

Bloggar; Den hälsosamme Ekonomisten; Tokmoderaten

2 reaktioner på ”Jobba så länge du vill…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s