Svensk forskning trots allt en framtidsbranch…

Det är beklagligt att Astra-Zeneca lägger ner sin neurovetenskapliga forskning i Södertälje. Den har varit en viktig del av den svenska medicinska spetsforskningen och det är många personer som nu förlorar sina arbeten

Det finns risk att nedläggningen riskerar att negativt påverka förutsättningarna för forskningen inom Life science i Sverige.  Nedläggningen påverkar även andra verksamheter i regionen genom att Astra Zeneca länge varit ett viktigt nav. Ett viktigt nav i kompetensflöden och forskningssamarbeten med andra företag, Universitet och Högskolor.

Läkemedelsindustrin står inför stora globala förändringar, det är den stor orsaken till nedläggningen. Inte ett mått på den svenska forskningen generellt håller låg kvalitée. Astra-Zeneca minskar antalet anställda med runt 7 300 världen och utöver Södertälje så stängs också helt en enhet i Montreal, Kanada.

Mera av forskningen kommer att ske i nära samverkan med framstående forskningscentra i olika delar av världen. Astra-Zeneca anger Karolinska Institutet, ett av världens främsta medicinska universitet, som en sådan samarbetspartner.

Den globala konkurrensen ökar inom spetsforkningen. För att möta denna utmaning behöver Sverige fortsätta att satsa på de områden där vår forskning står stark i den internationella konkurrensen. Att Sverige även fortsättningsvis ska vara ett attraktivt land att driva spetsforksning i, är för Alliansregeringen viktigt.

Regeringen har ambitionen att Sverige ska ligga i framkant som forskningsnation, redan idag är Sverige ett av de OECD-länder som lägger störst andel av sin BNP på forskning. Svensk spetsforksning är en framtidsbranch även om det när Astra-Zeneca lägger ned sin forskning är tungt, tungt för Sverige, för Södertälje och framförallt för de anställda.

Press: DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s