Hälsa en världsviktig fråga…

Hälsa är en av världens viktigaste frågor. De länder som har en god folkhälsa utvecklas, får god ekonomi och har möjlighet att leva i fred. Världens folkhälsa har också gått framåt de senaste 20 åren. Vi är ofta dåligt uppdaterade, men medellivslängden i många länder har ökat dramatiskt. Antalet barn per kvinna har minskat och det brukar oftast hänga ihop med hur stor del av barnen som förväntas nå vuxen ålder. Antalet barn i världen är just nu 2 miljarder och har inte ökat sedan 1990, befolkningstillväxten kommer ändå att öka några år, men inte långsiktigt. Det händer mycket positivt med folkhälsan i världen idag.

För Sverige handlar det dels om att säkra folkhälsan, med hög medellivslängd och god hälsa allmänt som vi haft sedan många år tillbaka. Men det handlar också om folkhälsa 2.0, dvs hur vi förebygger och undviker alla livsstilssjukdomar. Vi vet att det inte är de traditionella infektionssjukdomarna eller bristsjukdomar som är hotet mot vår hälsa. Det är istället stillasittande, socker, våra solvanor eller för mycket mat med mera. Vi lider av att vi inte lyckats skapa en god livsstil i samma höga grad som vi lyckats skapa goda förutsättningar för att faktiskt ha en god hälsa.

Därför behöver vi politiskt lyfta dessa frågor. Vi ser att media idag är bättre att arbeta med livstilsstilsfrågorna än vad politiken är. Media är översållat med program om hur vi kan förbättra vår livsstil på alla olika områden. Vi arbetar dock fortfarande i hälso och sjukvården mycket med att försöka bota eller minska effekten av en dålig livsstil istället för att försöka påverka levnadsvanorna. Här tycker jag att vi kan bli mycket bättre på att utbilda oss i hur man ska få en sund livstil i våra skolor men också på enskild nivå. En hälsocoach skulle för många både ge mindre livsslivssjukdomar men också minska kostnaderna för samhället. Vi behöver en folkhälsa 2.0.

Media:DN; DN

Blogg: Min egen,

En reaktion på ”Hälsa en världsviktig fråga…

  1. Stig Palm skriver:

    Lotta, du kan börja med att propagera för att ändra på det hysteriska Julfirandet med mat som härrör från 1800 & 1900-talet när Sverige var ett jordbrukarland. Höstskörden och slakten firades till Jul. Folket (det arbetande) jobbade hårt och förbrände säkert dubbelt så många kalorier än dagens folk. Dessa måste nu gå på gym och andra påhitt för att nyttja kroppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s