Vi måste göra vårdyrken mera attraktiva

Vissa yrkesgrupper är trots att det finns arbetslöshet bristyrken. Vi kan se att vidareutbildade sjuksköterskor fortfarande är en bristvara. Inte så konstigt kanske, lönen i förhållande till utbildningstiden och ansvaret är låg. Specialistutbildade sjuksköterskor har 4 års högskole/universitetsutbildning, trots detta är både ingångslön och slutlön relativt låg. Det finns inte tilläcklig löneutveckling eller karriärsutveckling så många lämnar yrket.

Det är trist att attraktiva yrken innehållsmässigt, blir oattraktiva på grund av andra faktorer. Den debatt som nu pågår utifrån de vårdavtal som skrivits utan att man krävt tillräckligt god vård, är dock inte helt rättvisande. Debatten förutsätter att all vård som inte har landstinget eller kommunen som huvudman har låg kvalité, vilket inte är sant. Jag önskar förutom en bättre kvalité på upphandlingarna av vård, en mer balanserad vårddebatt.

Vi vet att det förekommit skandaler även i kommunal vård. Låt oss därför bättre ställa krav på vårdgivare. Låt dem konkurrera genom att ge bästa kvalité. Låt dem konkurrera genom att ge bästa arbetsmiljö.

En mångfald av vårdgivare och arbetsgivare är det bästa motmedlet mot dålig kvalité och oattraktiva arbetsgivare, men kommuner och landsting måste ställa kraven.

Press: SvD; DN;DN2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s