Socialdemokraterna vill förbjuda privat vårdföretagande…

Socialdemokraterna har genom sin ledare Håkan Juholt gått till angrepp mot allt privatföretagande inom vård och omsorg.

Jag ser god kvalité i vård och omsorg som viktigt och självklart vare sig om verksamheten bedrivs i offentlig eller privat regi. Socialdemokraterna verkar mera vara ute efter att privata investerare ska lämna välfärdssektorn, än att komma med förslag på hur vi kan förbättra kvalitén och öka valfriheten. Offentligt utförd vård och omvårdnad har inga siffror som visar att den vården är bättre, vare sig vad det gäller kvalité eller kostnad.

Min övertygelse är att sund konkurrens och proffsiga upphandlingar, där bara den som kan ge bästa kvalité får möjlighet att driva verksamhet inom välfärdssektorn, leder till utveckling, valfrihet och ökad kvalité.

Det är också så att kraven på vad vi ser som god vård och omsorg ökat. Idag lever vi längre, är friskare och vill leva ett aktivt liv på ålderns höst. Inte bara passivt förvaras som det många gånger var frågan om när vi tittar tillbaka. Det finns också många undersökningar som visar att med bra kosthållning, fysisk aktivitet och social stimulans håller vi oss friskare längre.

Det måste var den typen av vård och omsorg vi ska kunna välja utifrån våra egna behov. Debatten om bonusar till chefer och flytt av företagsvinster till skatteparadis är viktig.

Osunda bonusar inom verksamheter med dålig kvalité är förkastligt. De bolag som har den typen av företagskultur förtjänar kritik. Regeringen kommer också att se över hur man ska kunna stoppa vinster som går till skatteparadis utomlands.

På samma sätt kan ansvariga politiker anses ha en form av bonus, då många av dem har pensionerats långt före pensionsåldern. Detta trots att man kanske har bedrivit verksamheter som inte alls haft vare sig hög kvalité eller välskött ekonomi. Det tycker jag inte heller är sunt och ska då inte betalas via skattesedeln

Ska vi driva kvalitetsutveckling måste vi vara tydliga med att det är det vi vill och inte bara öka politikernas makt över själva verksamheterna. Politiken ska vara bra på att följa upp och ställa krav på den verksamhet som bedriva med skattemedel. Men det gäller all verksamhet, både privat och offentligt driven.

Kvalitetsredovisning behöver utarbetas för all verksamhet. Låt sedan människor välja den verksamhet de själva känner förtroende för. Jag tror att man är bättre på att välja själv om tydliga valmöjligheter finns. Socialdemokratin vet inte vad som är bäst för alla, att styra vilken typ av vård och omsorg alla ska ha är bara ett tecken på att man vill flytta makten till politiken. De har inte själva någon politik för att korta köerna i vården och skapa bättre kvalite´.

Eller är det så att socialdemokratena vill ha ett område att driva oppositionspolitik inom utan att skapa egna bra politiska alternativ. Håkan Juholts politik blir allt mera populisk. Hans dåliga opininonsiffror försöker han dölja genom allt mera spekulativa utspel. Se upp snart är han så desperat att de fria TV-kanalerna också ska bort.

Blogg: Kent Persson

Press: DN; DN2; SvD; DN3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s