Upprättelse för vanvård…

Den finns inte mycket positivt att säga egentligen om de två olika debatter om vanvård, som varit aktuella i debatten i höst, mer än att den varit viktig. De fosterbarn som vanvårdats på olika fosterhem i samhället efter att ofta omhändertagits mot sin vilja, fick igår en offentlig ursäkt för den vanvård samhällsplaceringarna utsatt dem för. Det hjälper föga, men det är ändå ett skifte av synsätt. Samhället sopar inte begångna misstag under mattan.

Samma kan man säga om den debatt som uppkommit om vårdboenden som misskött sitt uppdrag, både ansvarig minister för äldrefrågorna Maria Larsson, justitieminister Beatrice Ask och finansminister Anders Borg är tydliga. De är ytterst eniga om att vanvård och placering av vinster i skatteparadis ska motarbetas på alla sätt. Det är viktigt, det är tydligt och det är en attityd till uppkomna missförhållanden som inger förtroende.

Tittar man historiskt har det väl aldrig varit en så tydlig linje, att en regering inte tolererar missförhållanden. Det är länge sedan de barnhemsbarn som nu får upprättelse blev illa behandlade, men nu erkänner samhället äntligen sina misstag.

Jag tycker det är en viktig och tydlig attityd. Regering och beslutande politiker ska aldrig försvara missförhållanden, det är en förtroendefråga.

Vi ser också nu att Caremas ledning också ber offentligt om utsäkt, självklart nu men kanske inte tidigare, att driva vård och omsorg försumligt kommer ingen att se emellan fingrarna med. Vanvård ska på alla sätt motarbetas var det än sker i kommunal eller privat vård.

Samtidigt kan debatterna som nu pågår bli början till att vi mycket tydligare från alla håll kräver bra kvalite och öppna jämförelser av olika verksamheter. Det är bara på så sätt som vi kan förbättra, både i privat och i kommunal verksamhet.

Press: SvD; DN; SvD2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s