Kommunen ska bara upphandla god vård…

Debatten om vinstgivande företag i vård av äldre har debatterats hårt i media, en viktig debatt. När vård och omsorg de senaste åren blivit öppna för andra utförare än kommuner och landsting har det inneburit en utveckling av branschen och en ökad valfrihet. Man får idag välja utförare av den vård man behöver.

Tyvärr ännu inte i alla kommuner och landsting, men många kommuner och landsting har arbetat föredömligt med valfriheten. Nackdelen med reformen kan dock vara att mindre seriösa företag dras till branschen. De företag som inte ser en god kvalité på tjänsterna och en bra arbetsmiljö som sina ledstjärnor.

Målet med reformen har varit att öka självbestämmandet för medborgare, personal och skapa ett friskt företagande i branschen. Ett ökat utbud som skulle innebära en ökning av kvalité och möjliggöra att snabbare kunna förbättra vården och omsorgen. Både personal och de som är i behov av vård och omsorg ska kunna välja och välja bort.

Nu hör vi att man inom vissa verksamheter bara prioriterat vinstoptimering, gett bonusar till de chefer som kan hålla kostnaderna nere utan, att fråga efter vilken kvalité man har på sin verksamhet. Man har heller inte prioriterat hur nöjda alla vårdtagare och anhöriga är med verksamheten.

Det har inte handlat om den viktiga utvecklingen av verksamheten eller hur man som vårdare eller vårdad mår bra i vardagen. Vi måste på alla sätt se över både de regler för hur dessa företag får starta och vara verksamma i branschen. Både politiken och de som är i behov av omvårdnad måste ges möjligheter att välja bort företag eller kommunal verksamhet utan bra kvalité.

Kommuner och landsting upphandlar årligen varor och tjänster för miljardbelopp. Att dessa tjänster har en god kvalitet´ är av yttersta vikt för att vi på bästa sätt ska använda våra inbetalda skatter. Upphandlingen av tjänster kan bli bättre. Kommunerna och landsting ska inte bara titta på priset på tjänsten utan också att den håller en hög kvalité. Det leder till en osund konkurrens om de företag som är försumliga i sin vård får uppdrag, medan de med hög kvalité förlorar.

För att nå hög kvalité på tjänsterna krävs en hög upphandlingskompetens hos upphandlaren. Det är inte i alla kommuner och landsting man har den upphandlingskompetensen idag. Vi ser i statistiken på överklaganden att i 31 % av fallen får företagen rätt mot kommuner och landsting i förvaltningsrätten. Både att man upphandlar rätt kvalité men också gör riktiga bedömningar av anbuden, är områden som behöver förbättras. Därför har jag motionerat till riksdagen om att en översyn behöver göras, av kommuner och landstings upphandlingskompetens.

Press:SvD; DN; SvD

En reaktion på ”Kommunen ska bara upphandla god vård…

 1. Du skriver klokt. Självklarheter men inte för alla idag.
  Hoppas det är bättre i din kommun än i min. Här staplas vackra ord, som tex värdegrund och brukarfokus, på varandra, utan att de i verkligheten betyder något. Brukarna av vård och omsorg får nöja sig med vad som ges, önskemål ses som gnäll och krav som något man inte behöver bry sig om. brukarna körs över helt enkelt.
  Den personal som bryr sig om vem de arbetar för(inte kommunens bästa) kör man slut på med dumheten Årsarbetstid. Dvs att man alltid, även från semester, kan bli intvingad till arbete när personal saknas. Vi kallas för illojala och hotas med åtgärder om vi protesterar. Tex har jag arbetat in min årsarbetstid i början av November och går därefter på övertid, som inte betalas ut. Får betalt min normala månadslön och ska ta ut överskottet i timmar, vilket är omöjligt. Förra året hade jag ett överskott med 370 timmar. Om man inte kan ta ut tiden försvinner det. Magiskt!
  Kommunen har mängder med övertaliga som får lön, men inte arbetar, för att de inte talar svenska, alls. Personalen sägs, på papper, ha hög kompetens men det är inte sant. Vidareutbildning och kompetensutveckling kostar för mycket, alltså är det helt borttaget. Inte ens de mest akuta utbildningar som ergonomi och sådant som rör sjukdomar vi hanterar kostas på oss.
  Så ser det ut i kommunen som är långt ifrån lagom.
  och det får vi inte prata om.
  Hoppas du kan göra skillnad på riksplanet och få till en ändring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s