Girighet är aldrig vackert…

De senaste dagarna har debatten om Caremas vård av äldre debatterats hårt i media, en viktig debatt. När vård och omsorg de senaste åren blivit öppna för andra utformare än kommuner och landsting har det inneburit en utveckling av branchen och en ökad valfrihet, inte för alla tyvärr ännu, men för många. Baksidan av reformen är att också mer eller mindre oseriösa företag dras till branchen.

Målet med reformen har varit att öka självbestämmandet för medborgare, personal  och skapa ett friskt företagande i branschen. Ett ökat utbud som skulle innebära en ökning av kvalité och möjliggöra att snabbare kunna förbättra vården och omsorgen. Både personal och de som är i behov av vård och omsorg ska kunna välja och välja bort.

När vi nu tar del av att man inom Carema bara prioriterat vinstoptimering. Gett bonusar till de chefer som kan hålla kostnaderna nere utan, att fråga efter vilken kvalité man har på sin verksamhet. Det handlar inget om den viktiga utvecklingen av verksamheten eller hur man som vårdare eller vårdad mår bra i vardagen. Vi måste på alla sätt se över både de regler för hur dessa företag får starta och vara verksamma i branschen. Både politiken och de som är i behov av omvårdnad måste ges möjligheter att välja bort dessa företag.

Ren girighet ska inte vara en bra affärsidée.

Press: DN; SvD; DN2;DN3; Aftonbladet; SvD; SvD2; Aftonbladet 2; DN4; SvD

Bloggar;: Anybody´s place; Röda Berget; Kent Persson; Erik Weiman; Mina Moderata Karameller

9 reaktioner på ”Girighet är aldrig vackert…

 1. Lotta, hur kommer det sig att du inte har förstått hur ett riskkapitalsboloag arbetar? Det är ni moderater som öppnat upp äldreomsorgen för dessa typer av bolag. Bolag som kräver årliga vinster på uppemot 10% eller mer. Dessa bolag hymlar inte utan gör det dem ska göra – vinster. Vinster på en marknad som är allt annat en riskfull. De var ni som bjöd in dem och det är ni som skriver avtalen ….

  Du skriver vackert om vad som var er avsikt från början med den så kallade ”valfriheten”. Hur kommer det sig att ni har misslyckats så kapitalt. När riskkapitalbolag såsom Attendo Care och Carema har hälften av marknaden i Sverige.

  • Jag har personligen inte tagit ställning till att riskkapitalbolag skulle kunna bedriva vård och omvårdnad. Men man måste kunna sköta sin verksamhet, det är kvalitéen som jag starkt kritiserat. Det deuger inte att enbart focusera på förräntning av pengar. Skulle vård enbart gå ut på det vore det enkelt. A ll verksamhet som enbart sköts av ekonomiska intressen och som missköter sin verksamhetn är förkastlig
   .

 2. Har jag förstått det rätt; ni driver starkt på för ökad privatisering, mer av vinstintresse i vård, omsorg, skola? Samtidigt är ni (nu, helt plötsligt, undrar varför) kritiska till vad vinstintresset gör i dessa verksamheter? Har jag förstått det rätt; att ni välsignar vapnen men beklagar krigets offer?

  Kan ingen, snälla, ta lite politiskt ansvar för vanvården? Lite, bara lite?

  • Jag tycker att jag var tydlig med att kvalite´skulle vara en självklarhet!! Det är också så att vi generellt måste bli bättre på att efterfråga kvalité. Kommunerna har också en läxa att göra det finns larm om försummlighet även där.

 3. Bra så Lotta! Men även om du inte personligen tagit dessa beslut så är du med i ett parti som har fört denna politik. Fört denna politik till vägs ände får man nu hoppas. Nu väntar vi bara på att moderaterna förutom pratet också agerar.

  Detta måste ni åstakomma om ni ska få tillbaka förtroendet i vårdfrågorna:
  Bort med riskkapitalisterna för de kan inte garantera vårdkvalitén. En lag om att återinvestera vinsterna i verksamheterna. Minimikrav på bemanning och full meddelarfrihet för personalen. Bättre kontroll av utförarna. Detta och lite till behöver komma upp på bortet snarast.

  Av din kommentar att döma håller du med mig i stort. Nu får du kämpa för att få resten av partiet med dig ….. Eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s