Barnhemsbarnens upprättelse…

Maria Larsson har nu meddelat att Alliansregeringen gjort en överenskommelse med oppositionen, om att betala ut ersättning till vanvårdade barnhemsbarn. En viktig reform som förhoppningsvis ger lite plåster på såren för alla dem som fått sin uppväxt förstörd, av elaka socialtanter som vetat bäst och fosterföräldrar som utnyttjat fosterbarns utsatthet.

Att staten inte haft bättre kontroll av vad som hände då för länge sen är en stor brist, som nu statskassan faktiskt får betala för. Ett dilemma är förstås hur man gör utbetalningarna rättsäkra, men det är ett problem man får lösa. Jag gläds åt alla som får ekonomisk kompensation, för en förstörd barndom även om det inte ger barndomen tillbaka.

Det viktiga för framtiden är ändå att tillse, att det aldrig någonsin upprepas. Att vi ska kunna känna förtroende för att staten tillser att våra lagar efterföljs. Att staten nu har en god tillsyn av fosterhemsplaceringarna och att alla barn idag får en riktigt bra barndom.

Media: Aftonbladet; DN;SVT: SvD

Bloggar:Kent Persson;Under den lugna korkeken; In Your Face

2 reaktioner på ”Barnhemsbarnens upprättelse…

 1. Håller med dig i det du skriver utom i ett avseende.

  det pågår fortfarande ett stort myndighetsmissbruk i det här landet.

  Det är väldigt lätt för socialtanter (för att använda dina ord) att placera barn på vaga eller godtyckliga grunder där man ist borde gå in med stöd till familjen.

  Endast i undagtags fall ska man placera ett barn utanför hemmet och troligen hade man sett mer till att stötta familjerna för att komma vidare hade man räddat många fler barn från att fortsatt fara illa i det här landet.

  Det är ett faktum vet inte hur många samtal jag har haft med föräldrar som tvingas leva med maktmissbruket inom socialtjänsten enbart för att deras yrke möjligör dessa fortsatta övergrepp på framförallt nya barn.

  Jag bryr mig inte om vilket politiskt parti men någon borde verkligen göra en ordentlig översyn över hur det ser ut på socialkontoren i landet vid placeringar föräldrar är av underordnad betydelse i nästan alla lägen även om de i realiteten är dom som mest känslomässigt vill sina barns bästa.

  Är inte en av dessa föräldrar som råkat ut för att mina barn blivit tagna från mig däremot är jag inte omedveten om det samhälle jag lever i tillsammans med andra människor och dom svårigheterna som uppstår på saker som inte har verklig mark utan missbrukas mot familjer.

  Jag är ett av dessa barnhemsbarn som iofs blev på helt korrekta grunder omhändertagen har förstått det först som vuxen däremot är det under all kritik att myndighetsutövningen gjorde nya övergrepp möjliga mot mig som barn!

  Ytterst sällan kan man byta en mamma eller pappa till ett barn för att man som utomstående sitter och tycker o tänker en massa därför måste myndighetrna göra kraftag för att så långt det är möjligt hålla samman familjen så barnen kan känna tillit till vuxenvärlden.

  Aldrig någonsin har jag varit emot att skrota socialtjänsten däremot måste det tydligöras när man borde se över möjligheten att rycka ett barn från den enda punkt dom känner till tillika deras föräldrar/syskon.

  Få handläggare har jag mött genom livet som gör precis allt som det sunda förnuftet gör gällande tillsammans med utbildningen gör gällande ska vara en måttstock.

  Men som det ser ut idag spottar man ut nya sociala handläggare utan hänsyn till deras lämplighet att hantera dom bitarna även om det finns tystnadsplikt så hur långt sträcker den sig egentligen i realiteten..

  Har en nästan granne som inte för alltför länge sedan blev färdigutbildad socionom och just hon går högt o tydligt o berättar om olika saker utan hänsyn till dem berör och det är knappast första gången det sker så ett tydligt tjänstemanna ansvar borde införas om man går utanför lagen inom det området man jobbar.

  Det finns så mycket mer att ta tillvara på i detta innan det kan bli en socialtjänst som jobbar gör barnens bästa utan förutfattade/godtyckliga beslut som alldeles för ofta ger skador för livet.

  Ett litet tillägg dock var inte du med om röstningen mot att barnhemsbarn skulle få ersättning från staten..

  Detta handlar inte enbart om Maria Larsson utan om alla dem som röstade mot det inte att förglömma och jag är tacksam att ni INTE kom undan med det utan Oppositionen tillsammans med SD gick emot sittande regering i denna frågan!

  Hon är ansiktet utåt men långtifrån ensam om att kunna ta beslut i olika sakfrågor för det behövs det en majoritet!

 2. Lars Ove Fredriksson skriver:

  Det är en mängd hinder och uppgifter som ska kompletteras och de drabbade ska ”ansöka om ev. ersättning” varje enskillt ärende måste få stämpeln ”ok” och inte ens då är det säkert att ersättning utbetalas till de som drabbats av kränkningar..vanvård..misshandel.. hugg eller slag.. eller andra men som de drabbade lastats för senare i sina liv. Tack för intressant inlägg.Mvh. Lars.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s