Befria de kvinnliga jobben….

Debatten är het i Moderaterna om lagstiftning för kvotering i bolagsstyrelser. Partisekreterare Sofia Arkelsten tycker att man ska driva den linjen. Moderata ungdomsförbundets kvinnor tycker det är helt fel väg att gå. Det tycker jag också, kvotering ger ett unkent synsätt på att kvinnor inte skulle vara kapabla att ta sig tiull styrelserummen på egna meriter. Att kvinnor skulle vara offer som behäver hjälpas. Samtidigt vet jag att många styrelser inte har varken modet eller fantasin att förstå att en bredare sammansatt ledning för företagen är bra för affärerna. Alla duktiga styrelseledningar vet att ofta är hälften av kunderna kvinnor med i alla fall nästan samma inkomster som män.

En anledning till den sneda könsfördelningen i styrelser är också att en stor del av de brancher där kvinnor är verksamma är helt offentligt styrda. Om ytterligare verksamheter med stor del kvinnligt anställda skulle bli öppna för företagande, skulle vi också se flera kvinnliga företagare.

Det är genom att tillåta företagande i de mjuka sektorena, vård skola och omsorg, som vi får en kvinnlig förtagarboom, inte genom kvotering. Det får aldrig bli så att halva befolkningen ses som diskvalifiserad för ett jobb beroende av kön. På samma sätt som det är oförsvarligt att nästan halva befolkningen är diskvalificerade som företagare beroende på statligt, kommunalt och landstingsmonopol.

Blogg: Tokmoderaten;Mina Moderata Karameller; Andreas Berglöf; Göran Pettersson

Press: DN;DN2;Veckans Affärer;DN3

2 reaktioner på ”Befria de kvinnliga jobben….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s