Vita jobb bättre än svarta jobb…

De svarta ekonomierna är olika omfattande i olika länder. Enligt den engelska tidningen Telegraph, leder Estland ligan inom OECD-länderna med en omfattning av 29% av BNP. En enorm summa som aldrig passerar genom skattesystemet.

Sverige ligger långt ned på listan med 7% av BNP, på samma nivå som USA.  Att hålla den svarta ekonomin så låg som möjligt är viktigt för ett land. Vi ser i södra Europa hur dålig statens ekonomi kan bli, då lojaliteten för skattesystemet inte finns.

Grekland beräknas ha en svart marknad omfattande 24,3 % och Italien 21,3 %. Det är där emorma pengar som aldrig går vare sig till pensioner eller sjukvård. Är det rimligt att länder med så omfattande svarta ekonomier ska låna till sina trygghetssystem, av andra länder som lydigt betalar sin skatt.

För Sveriges del har de olika avdragen för hushållsnära tjänster inneburit att fler jobb blivit ”vita” och därmed bidrar till både pensioner och inkomstskatter. När städning i hemmen lett till massor av jobb, har den svarta marknaden minskat. Det är inte längre lönsamt för någon med svarta städtjänster.

Samma fenomen kan man se på brancherna där ROT-avdragen tillämpas, det är inte lika lönsamt med svartarbete. Det är bra för alla jobb det skapar som det betalas inkomstskatter på. Det ger inkomster till statskassan, som bidrar till pebnsionerna och välfärden. Vilka bra reformer, minskande svarta marknader och mera pengar till statskassan och pensionerna.

Press: SvD; DI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s