Svensk konkurrenskraft fortfarande i toppklass…

Sverige har fått byta sin andraplats mot tredjeplats med Singapore, i den årliga granskning av olika länders konkurrenskraft som World Economic Forum gör. Högst på rankinglistan ligger Schweiz. Rankingen tas fram utifrån många olika faktorer, ett lands infrastruktur, sociala skyddsnät, arbetsmarknad, hälso o sjukvård och finansiella system.

I toppen på listan finns också Finland på plats 4, USA plats 5 och Tyskland på plats 6. Även om USA backat i listan är landet fortfarande högt rankat. Värre är det för Grekland, på två år har landet backat från plats 71 till plats 90.

Rankingen visar att konkurrenskraften är något länderna hela tiden måste arbeta med. Misskött ekonomi och överbudspolitik får konsekvenser. Att länder som klarar sin ekonomi och konkurrenskraft sedan ska stötta länder på fallrepet, är inget vi får se som självklart. Det måste finnas en politik i varje land för att långsiktigt klara sin konkurrenskraft.

För Sveriges del är att ytterligare förbättra flexibiliteten på arbetsmarknaden, ett utvecklingsområde enligt rapporten.

Press: SvD; DI; DI2; SvD2

Bloggar:Andreas Norlén; min egen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s