Utan bilen stannar stora delar av Sverige…

Fem forskare gick i söndags ut med att bilen helt gick att planeras bort, den var enbart en lyxvara. Så kan det vara om man lever i storstad, där är bilen kanske inte ens lyx, den är bara till besvär. Men så ser det inte ut i landet i övrigt. För de allra flesta utanför storstadsregionerna är inte bil lyx, den är ett rent bruksföremål. Att tro att det skulle gå att helt ”bygga bort” bilberoendet i landet är naivt. Dessutom är det inte miljövänligt. Det kommer att kosta mera resurser och koldioxid att bygga bort bilarna än att ha dem kvar. Däremot skulle storstadsboende som enbart använder bilen för resor till fjällen kunna ta tåget.

För landsorten handlar bra miljöpolitik istället om att hitta bättre och energisnålare bilar. Det är det enda sättet att få tillräckligt flexibla transporter i landsorten. Det är inte så stor del av landsortsbefolkningens resor som går till fjällen. Resorna går till affären och till jobben, ren funktion mindre rekreation.

Nej, lite mer fantasi och omvärldskunskap måste vi kräva av våra forskare.

Press: SvD1, SvD2

2 reaktioner på ”Utan bilen stannar stora delar av Sverige…

  1. Det tråkiga med artikeln tycker jag är att den pekpinnar vad jag ska ägna mig åt. Bilen må vara en ”onödig lyx” för mig, men än sen? Jag lever inte mitt liv på artikelförfattarnas nåder. Eller, annorlunda uttryckt: De kan äta sina biodynamiska morötter i mitt drömsamhälle, men jag kan inte köra min bil i deras drömsamhälle.

  2. Frågan är väl om vi ska göra vad som krävs för att nå tvågradersmålet eller ej. Nu verkar det ju finnas politisk enighet om detta, och en linje som både liberaler av olika schatteringar, miljöpartister och socialdemokrater borde kunna enas om är att sätta ett pris på koldioxid som begränsar utsläppen tillräckligt.

    Rankka och Ydstedt, som också drog en lans för bilen på Brännpunkt härom dagen, menar att teknisk utveckling kommer att lösa problemet. Sker detta har ju bilismen ingenting att frukta av höjda koldioxidskatter, eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s