Baltstaterna, våra goda grannar…

Måndag 15 augusti inträffar det unika att statscheferna från fyra nordiska länder,  håller ett torgmöte på Norrmalmstorg tillsammans. Det är tillsammans med vår statsminister Fredrik Reinfeldt, Estlands Andrus Ansip, Lettlands Valdis Dombrovskis och Lituens Andris Kubilius. Manifestationen är till minne av de baltiska staternas befrielse från Sovjetunionen för 20 år sedan. Det är också en uppföljning av alla de 79 måndagsmöten som hölls för Baltikums sak perioden 1990-91 då Sovjet mötte de baltiska folkenskrav på frihet från förtryck med övervåld i de baltiska länderna.

Det är inte en alltför lång tid, 20 år som gått sedan baltikums frigörelse från Sovjetunionen, men så mycket har hänt. De baltiska länderna är nu med i EU en politisk allians, med allt vad det innebär med både handelspartners och militärt stöd om så behövs. Det har inneburit enormt mycket för utvecklingen i de baltiska länderna.

Dock lever de baltiska staterna hela tiden med den ryska björnen  mullrande alldeles i närheten. Sovjet är fortfarande ett starkt centralstyrt land med imperiedrömmar. Ryssland investerar i ett militärt uppprustningsprogram med 650 USD till 2020. Landet är också ett land med stora inre problem med korruption och en missbrukande befolkning.

Att de baltiska staterna känner stödet från Sverige och det svenska folket är viktigt. Viktigt för att vi är grannländer som återfått kontakten efter baltstaternas frigörelse, men också för att vi gemensamt ingår i EU.

Press: DN; SvD; AF; DN

Bloggar: Carl Bildt; Annicka Engblom

3 reaktioner på ”Baltstaterna, våra goda grannar…

  1. qnos skriver:

    Den 18. augusti blir det sedan ett seminarium i ämnet,arrangerat av ABF,( S ) och Olof Palmes Internationella center.Medverkar gör bl a: Birgitta Dahl, Urban Ahlin och Pierre Schori. Var höll dessa personer hus under ockupationsåren ? Eller var de tillhållna av dåvarande utrikesministern Sten Andersson att hålla käft ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s