Långt liv väntar dagens nyfödda…

Dagens nyfödda förväntas få en längre medellivslängd än någonsin, hälften kommer att bli 100 år. Det är en riktig framgångssaga att medellivslängden sedan 1950 stigit kraftigt i Sverige. Det innebär att samhället är bra för människor när vi kan leva så länge som vi har genetisk möjlighet till. Kanske kan vi bli ända upp till 115 år i genomsnitt om vi får de allra bästa förutsättningarna.

Utmaningen blir att förändra samhället så att vi får möjlighet att leva goda liv även då vi lever längre. Pensionsåldern måste bli mera flexibel eftersom många både har lust, kraft och vill arbeta längre. Eftersom dagens 65 åringar är friskare och har bättre förutsättningar att leva aktiva liv kommer flera att kunna arbeta längre och trivas bra med det. Det är viktigt att vi inte ser den ökade medellivslängden som ett problem utan tvärtom som en möjlighet.

Arbetar vi dessutom förebyggande med att bevara vår hälsa i alla åldrar kommer de flesta att ha långa trevliga liv att se fram emot. Forskning visar att vi kan förebygga många av ålderssjukdomarna, genom att aktiv fysisk träning långt upp i åldrarna.

Press: SvD;SvD2

Blogg: Tioockendroppés blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s