FAS 3 – viktigt för många…

En ny undersökning som gjorts av Arbetsförmedlingen visar att tre av fyra deltagare i jobb och utvecklingsgarantins (JOB) sista steg  FAS 3, är nöjda. De uppger att arbetsuppgifterna varit meningsfulla. Av dem som inte är nöjda är ersättningsnivån i FAS 3 det man är minst nöjd med, hälften av dem som inte är nöjda hänvisar till ersättningsnivåerna.

Ylva Johansson, socialdemokratisk talesman i arbetsmarknadsfrågorna är dock skeptisk till hela undersökningen. Hon hävdar att eftersom bara hälften av deltagarna i FAS 3 svarat i undersökningen, kan man inte dra några slutsatser. Det spännande är, att hon dragit slutsatsen att FAS 3 är ett stort misslyckande redan innan någon undersökning fanns.

Arbetsmarknadsåtgärder på samma sätt som andra politiska reformer måste vila på fakta, att så kategoriskt kritisera reformer utifrån ensilda fall som oppositionen gjort är inte sunt. Nu har en undersökning kommit, låt oss använda den fakta som kommit fram till att utveckla och förbättra JOB, men låt oss samtidigt konstatera att även om kritik finns, är de flesta nöjda med FAS 3. Det är också den signal man får då man besöker FAS 3 arbetsplatser.

Press:GP; SR;DN;SvD;SvD2

Bloggar: Den Hälsosamme ekonomisten;Min egen; Löntagarbloggen; Människovärlden; Martin Moberg

6 reaktioner på ”FAS 3 – viktigt för många…

 1. Stig Palm skriver:

  YLVA JOHANSSON, kommunist, är ett skämt eller som ”gubben ur lådan” som poppar upp oavsett vad som kommer från något annat parti än hennes eget (sossekommunistiska partiet).
  Kan ingen pensionera den tanten?

  • Tobbe skriver:

   Fas3 känns mer som radioaktiv slutförvaring. Jag hade det ändå ganska skapligt, trevlig omgivning och arbetskamrater. Men det var dåligt planerat, ingen avsatt tid för jobbsök och inget ”ljus i slutet av tunneln”.
   När man ”jobbar” 40 timmar i veckan i fas3, när skall man då ha ork att söka arbete?

   För att få en fot ut i arbetslivet igen efter en längre arbetslöshet så är det väl en god tanke.. terapi, eller vad man nu kan kalla det. Men nåt måste hända. De behöver veta att om man sköter sig så finns det chans att få jobb osv.

   • lolo skriver:

    Efter att ha varit i FAS 3 så lär man behöva terapi. Det är förnedrande och inte en människovärdig behandlig

 2. 8 av 10 var visst nöjda med Jobb och Utvecklingsgarantin och Fas3 enligt arbetsförmedlingens egen undersökning.

  Detta var frågorna som ställdes via telefonintervjuer:

  1.Hur bra är/var uppgifterna på din fas 3 plats anpassade efter dina behov?

  2.Upplever du att arbetsuppgifterna är/var meningsfulla?

  * Noterbart är att 79 procent av deltagarna tyckte att arbetsuppgifterna var meningsfulla. Detta faktum har sedan förvanskats i media och genom arbetsförmedlingens försorg till att ”åtta av tio är positiva till Jobb och Utvecklingsgarantin”.

  3. Tror du att arbetsuppgifterna skulle ha blivit gjorda om du inte hade gjort dem?

  4. Vem tror du skulle gjort dem?

  5.Är du nöjd med fas 3 platsen?

  De som inte är nöjda, vad är de missnöjda med.
  6. Vad är du missnöjd med? (Flervalsfråga )
  *Sysselsättningen passar inte mig

  -Får inte tillräcklingt stöd med jobbsökande

  -Den ekonomiska ersättningen

  -Anser att jag borde vara anställd

  -För lite uppgifter att utföra

  -För mycket uppgifter att utföra

  -Ger dålig möjlighet till anställning efter fas 3

  -Annat

  * Mycket anmärkningsvärt är det faktum att den viktiga frågan om ersättningen hamnar som undernivå för de som är kritiska mot själva sysslan i Fas3. De som är nöjda med sysslan och placeringen men ändå är starkt kritiska mot Fas 3 och den låga ersättningen är redan utsorterade när frågan för ”De som inte är nöjda”, ställs.

  7.Under hur många timmar har du under den senaste/sista veckan befunnit dig på fas 3 platsen?

  8.Under hur många timmar hade du uppgifter på fas 3 platsen?

  9.Ungefär hur många timmar ägnade du åt eget jobbsökande den senaste veckan?

  10.Ungefär hur många jobb har du sökt de senaste 30 dagarna?

  11.Har Af medverkat till att ordna möten mellan dig och någon arbetsgivare de senaste 30 dagarna?

  12.Hur ofta bruka du träffa arbetsförmedlare?

  13. Vad tycker du om det stöd du får från din arbetsförmedlare?

  * Mina egna anmärkningar i fet stil.

  Källa: Arbetsförmedlingens Återrapportering 2011 Fördjupade analyser 2011-08-01

  http://www.arbetsformedlingen.se/download/18.60698af7130ff01284080002593/fordjupade-analyser-2011.pdf

  Slutord:

  Med ovanstående anmärkningar plus ett i övrigt undermåligt underlag för undersökningen (endast 2 % av de inskrivna)

  anser jag att man absolut inte kan gå ut med att 8 av 10 är nöjda med Fas3, det är ju som att fråga ett fåtal fängelsekunder om anstalten där de inhyses upplevs som okej och därefter vid jakande svar dra slutsatsen att alla fängelsekunder trivs bra med att sitta i fängelse.

  Att först i efterföljande frågor särskilja de som upplevt sin Fas3 syssla som negativ från de som trivs med själva sysslan är ju fruktansvärt amatörmässigt och en logisk kullerbytta.

  Jag kan ta mig själv som exempel. Jag trivs mycket bra med själva min syssla i Fas3 men tycker att jag får en usel ersättning för mitt arbete. Jag skulle därmed ha hamnat bland de 80 procent nöjda fast jag i praktiken är mycket negativ till Fas3.

 3. Kent Karlsson skriver:

  ”Fas3 är viktigt för många” skriver du i inledni9ngen. Kanske speciellt för en av dina partikollegor:

  Ett exempel på en ”seriös” Fas3-anordnare:
  ”Second hand-företaget Prio 1, med butiker i flera städer, använder ett par hundra Fas 3-deltagare i sin verksamhet och drivs av en Moderat partipolitiker, för ”lokalt bistånd till behövande”. (han drar alltså in runt en miljon/mån. från skattebetalarna)

  – Det är precis så här det är tänkt, sa statsminister Fredrik Reinfeldt när han besökte Prio 1 i Sundsvall i november förra året. ”Riktiga jobb”, kallade han verksamheten som leds av en partikamrat. För arbetskraften får Prio 1 ersättning från staten. Löntagarbloggen har gjort en uttömande sammanställning över vilka regler som gäller arbetslösa i Fas 3:Man får inte delta i någon av Arbetsförmedlingens utbildningsprogram (det får man nu efter oppositionen tryckt på regeringen)
  Man får inte ansöka om starta-eget-bidrag
  Man får inte ha en praktikplats där man utför ett arbete som kan leda till anställning
  Man får inte påbörja en utbildning om man har för få dagar kvar i Fas2 och man inte hinner klart utbildningen innan man går in i Fas3
  De som inte är med i A-kassan blir i Fas3 helt utan ersättning och får söka försörjningsstöd. Då grundas ansökan på hela familjens inkomst. Är man sambo och han/hon tjänar bra så får han/hon stå för försörjningen
  Ett företag som vill ta in en praktikant för en förberedande anställning får inte ta någon i Fas3 (i fas1 och 2 går det däremot bra)
  Man har begränsad tid till att söka jobb.
  Man hindras från att kunna arbeta som timanställd, då man ofta blir inringd med kort varsel.

  Exakt hur man ska ta sig ur arbetslöshet under sådana förhållanden förtäljer icke historien!
  AF må ursäkta men deras rapport ger jag inte mycket för!

 4. Kalle skriver:

  Varför skapas inte ett TV-program ”Secret FAS3-worker”, den programidén vore lämplig för många alliansmedlemmar att delta i, för att verkligen se hur saker fungera ur den arbetslöses synvinkel.

  Trots tron om att många är ”obildbara” och ”vill inte jobba” som en moderatkollega till dig skrev, så är detta inte sant.
  De allra flesta arbetslösa som mist jobbet p.g.a övertalighet, att företaget flyttat verksamhet eller blir uppsagda av företag som följd av andra händelser som exempel kan ”SAAB-affären” nämnas, vill inget hellre än göra rätt för sig.

  Dock finns det en negativ syn på arbetsmarknaden på personer som

  har kommit över en viss ålder, har själv fått kommentarer som ”att vid vår ålder blir man lätt bortsorterad” av personer som rekryterar

  har man en kort arbetslöshet så blir den lättare längre, arbetslöshet är något socialt oaccepterbart, därför undviker man att ta arbetslösa hellre ”karriärhoppare” som studsar från jobb till jobb.

  även de som varit sjukskrivna drabbas hårt eftersom det finns många som jobbat sig sjuka genom att ställa upp till långt över 100 %

  Gör något vettigt i arbetsmarknadspolitiken, som inte kostar skattepengar som sedan dess till företag/organisationer som ändå använder FAS3:are utan egenkostnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s