Allemansrätten 1:2….

Vi ser ofta allemansrätten som ett gammalt kulturarv och vissa ser till och med allemansrätten som en nationalsymbol. Begreppet ”allemansrätt” är dock sannolikt inte äldre än från 1900-talets mitt, men delvis kan det vi  kallar allemansrätt härledas mycket långt tillbaka i tiden. Den har används för att möjliggöra för människor,  att plocka bär till husbehov och att vandra fritt i skog och mark.

Nyttjandet av allemansrätten har dock förändrats de senaste åren. Nu är det inte ovanligt att kommersiella företag, använder allemansrätten för att i stor skala plocka bär. Allt vanligare är också att man använder allemansrätten för att anordna upplevelseaktiviteter i stor skala på annans mark. Ett helt nytt nyttjande av allemansrätten.

Det är viktigt att det finns både bärplockning och upplevelseindustri, men att det ska vara en gratis nyttighet till näringsidkare är inte en självklarhet. Sverige behöver se över sin allamansrättslagstiftning. Det kan inte vara rimligt att värdet av skog och natur fritt kan exploateras, utan att markägare vare sig blir tillfrågade eller ersatta. Vi behöver för att skydda allemansrättens ursprungliga syften, utveckla lagstiftningen, det behövs en allemansrätt 1:2…

Press: DN; DN; SvD; SvD

2 reaktioner på ”Allemansrätten 1:2….

  1. Mållgan skriver:

    Kommersiell bärplockning har utförts i 400 år, tycker du att det är nytt? Nu kommer ju naturligtvis klassiska idrotter som orientering och längdskidåkning inte kunna bedrivas. Även om man idag naturligtvis ber om tillstånd av markägaren när man anordnar en orienteringstävling, så kommer det med en sådan här lagändring skapa en marknad och kommersialisering av all sådan här verksamhet. Men de som kommer att drabbas alla mest är ju naturligtvis småföretagare i glesbygden, kanot & cykeluthyrare får lägga ned och även många reseföretag får också kraftigt minska på sina resor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s