Gårdsförsäljning av vin del 3….

Gårdsförsäljning av egenproducerade produkter har blivit en växande marknad. Att veta var produkten kommer ifrån, samt att den är framställd på ett naturvänligt och sunt sätt har blivit viktigare för oss. Lokalproducerad mat och dryck är även bättre för klimatet och utvecklar den svenska mat och dryckproduktionen.

Vi vet att vår medvetenhet om mat ökar, människor vill gärna veta var maten kommer ifrån och att den är producerad på ett bra sätt. Diskussionerna om mat och dryck berör oss alla, vi vill ha näringsriktig skolmat, närproducerat kött och närproducerade grönsaker. När människor kan välja, väljer man ofta svensk mat eftersom man vet att vi har en bra stark lagstiftning som gynnar bra djurvård och sunda produkter.

Mat och dryck har blivit ett riktigt folkintresse i Sverige, vi ser kockar laga bra svensk mat så fort vi slår på vår TV. Det leder till att efterfrågan på svenskproducerad mat ökar och att det finns ett intresse av att köpa kvalitet i dag. Det intresset har nu även kommit till vilken dryck som står på bordet till maten. Fler och fler efterfrågar svensktillverkat öl och vin.

Vi ser att mycket av det vi äter och dricker skulle kunna vara både av kvalité och närproducerat.  Det skulle ge bra produkter men också jobb i Sverige. Därför är gårdsförsäljning av egenproducerat vin och öl, på samma sätt som vi kan se i övriga Europa också viktigt för oss i Sverige.

Det måste vara möjligt att smaka och köpa vin på gårdarna från den egna produktionen, på samma sätt här som i Moseldalen eller Toscana. Att blanda ihop den debatten med de alkoholproblem som finns, är som att jämföra päron och äpplen.

Självklart ska alkohol brukas och inte missbrukas, så även lokalproducerat vin eller öl. Men att tro att det skulle vara kö utanför gårdsbutiken då man öppnar på morgonen, är ett problem som verkar högst osannolikt, så ser det heller inte ut utomlands. Alkoholmissbrukare kommer med all säkerhet att precis som idag köpa alkohol på Systembolaget och mellanöl i butiken.

Vi är inte för en nedmontering av Systembolaget, men för att de svenska producenterna ska kunna sälja sina kvalitetsprodukter i Sverige på samma sätt som man har möjlighet att göra i övriga EU. Klimatet, landsbygden, turismen och jobben är alla vinnare på att vi i framtiden tillåter gårdsförsäljning, så låt oss ta det klivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s