Kol och gas är inte lösningen…

Energifrågan är alltid aktuell. Efter Tysklands beslut att stänga sina kärnkraftverk är frågan hetare än någonsin. Tyskland har för avsikt att bygga ut det förnyelsebara energin, men har inte täckning för hela sin energiproduktion med förnyelsebar energi. Man kommer att använda kol och gas som komplement till den vindkraft och annan förnyelsebar energi.

Efter kärnkraftsolyckan i Japan har skepsisen till kärnkraften ökat i världen. Japan som är ett land på kanten av en kontinentalspricka, har ett speciellt läge då det gäller att skydda sina kärnkraftverk från naturkatastrofer. I sådana områden är säkerhetsfrågan speciellt viktig. Sverige har en helt annan placering, här är risken för jordbävningar mycket låg.

Det stora dilemmat om vi skulle ha tillräckligt med förnyelsebar energi som vind och sol, är att driften är helt beroende av just sol och vind. För Sverige med sin energintensiva industri och sina kalla vintrar, är energitillgången helt avgörande för att inte tvinga industrin att stänga verksamheten och husen bli kalla mitt i vintern. Att ersätta kärnkraften med kol och gas är inte lösningen. Kol och gas löser inte vare sig klimathotet eller finns i obegränsade mängder.

Sverige bygger ut sin energiproduktion med förnyelsebar energi snabbare idag än någonsin. Under Alliansregeringen har den förnyelsebara energin byggts ut till nivåer högre än någonsin tidigere. Låt den utbyggnaden fortsätta. Men innan vi har utbyggda elnät i världen för att föra över förnyelsebar energi från soliga och blåsiga platser i världen, till vindstilla och solfattiga delar har vi inte tillgång till energi utan kärnkraft. Alternativet vattenkraft räcker inte, och kol och gas är farligt för vårt klimat.

Vi behöver kärnkraften tills elnäten är världsomspännande eller teknik för lagring av energi i stora format finns. Med stark betoning på säkerhet i våra kärnkraftverk är kärnkraft bra basenergi, mycket bättre än gas och kol. Kärnkraften behöver dock förnyas, nya moderna verk skulle bli både säkrare men också mer effektiva.

Press: SvD; DN;

En reaktion på ”Kol och gas är inte lösningen…

  1. Sveriges riksdag skall inte välja bort ett alternativ, som kan utvecklas och kanske bli bäst.
    Vi är industriellt framgångsrika, har hög levnadstandard och släpper ut mycket lite klimatgaser för vår el. Vi skall inte helt avveckla det koncept som givit oss detta utan att vi är helt övertygade om att vi har något bättre. Och när det inträffar kan vi låta kärnkraften trappas ned naturligt genom att alternativen är attraktivare för marknaden snarare än genom kommando från riksdagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s