Jämställdhet bra för hälsan

De fäder som tagit ut föräldraledighet, har också bäst hälsa hävdar en forskare. Är det den allmänna livsituationen som gör att män som förstår värdet av att ta ut föräldraledighet mår bättre, eller är det andra orsaker. Är det närhet till sina barn i sig eller allmän prioritering av socialt nätverk som ger hälsan.

Oavsett är det spännande att se att förändrade attityder, faktiskt leder till bättre hälsa. Det behövs, män lever idag flera år kortare liv än kvinnor. I ett jämställt land utan krig som Sverige är, borde kvinnor och män leva lika länge, det är en fråga om jämställdhet där männen idag ligger efter.

På ett område delas i alla fall bördorna lika. Svenskar delar på vikten då de är gifta. Båda parter håller vikten lika bra. Så ser det inte ut i USA.

Press: DN; DN2

En reaktion på ”Jämställdhet bra för hälsan

  1. Bella skriver:

    En ska nog inte dra för stora växlar på DN’s artikel. Tidigare studier visar att det är vanligare att män med akademisk bakgrund och hög inkomst tar ut föräldraledighet än män med arbetarbakgrund och små inkomster. De rikare männen har naturligtvis helt andra ekonomiska möjligheter att vara hemma med sina barn och att de har bättre hälsa samt lever längre än arbetarmän är också känt sedan tidigare.

    Så det finns nog inget kausalt samband mellan att ta ut föräldraledigheten och att få bättre hälsa. De rika har helt enkelt råd att både leva hälsosammare och att ta ut föräldraledighet.

    Bästa sättet att få fler män att ta ut mer föräldraledighet vore snarare att samhället börjar ställa samma krav och förväntningar på kvinnor att försörja sina barn och sin familj som samhället ställer på män. Ta bort alla bidrag som ges till föräldrar och speciellt då till ensamstående föräldrar (som ju oftast är just mammor).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s