Tillvåxt är inte problemet…

Mycket av de politiska diskussionerna bygger på myter, en sådan myt är att ekonomisk tillväxt är orsaken till miljöförsöring och svält. Tvärtom har världens ekonomiska tillväxt har inneburit att andelen svältande människor i världen konstant sjunker. Möjligheterna med den ekonomiska tillväxten är stora, rätt hanterat innebär ekonomisk tillväxt att vi både kan vara miljövänliga, spara på jordens resurser och utrota fattigdomen.

Att stoppa den ekonomiska tillväxten innebär att alla de länder som tvingas till fattidom idag, inte får möjlighet att utveckla vare sig sin matförsörjning, sitt miljöarbete eller möjlighet att nå mera kunskap genom att alla barn får möjlighet att gå i skolan. Att tro att ett stopp av den ekonomiska tillväxten är nyckeln till ett mer resurssnål och miljövänlig värld är naivt och cyniskt mot alla de människor som inte fått möjlighet att lämna fattigdomssamhället.

Vi har möjlighet att genom frihandel och miljööverenskommelser, bli både mera klimat och miljömedvetna och rädda om våra naturresurer över hela världen. Bara genom ekonomisk tillväxt är detta möjligt, ekonomisk tillväxt som används klokt. Klok tillväxt är att satsa på ökad kunskap och skolgång, miljövänlig teknik och recykling. Att tro att den utvecklingen kommer att f0rtsätta utan ekonomisk tillväxt är naiv. Ekonomisk tillväxt är möjligheten inte problemet.

Press: DN; SvD

4 reaktioner på ”Tillvåxt är inte problemet…

 1. Tharand skriver:

  Tillväxt är inte lösningen…
  Tillväxt är ej heller möjligheten…

  Tillväxt är en statistisk budgetpost som talar om hur BNP förändras årligen och innebär inte per automatik varken positivt eller negativt…

  Den ekonomiska tillväxten innebär inte per automatik att vi löser problem med miljö och fattigdom.

  Allt handlar om hur de bakomliggande faktorerna som resurser, arbete och kapital används och tillväxten i sig själv är ett buzzword som jag helst skulle slippa se i miljödebatten. Först när vi börjar diskutera resursanvändning på ett seriöst sätt kan vi prata om långsiktig hållbar utveckling.

 2. Tillväxt är utmärkt för många fattiga länder, det finns det ingen som argumenterar emot. Men problemet är att den allra största delen av tillväxten inte komemr de fattiga människorna till del, endast 60 öre av varje hundralapp i tillväxt kommer den fattigaste miljarden människor till del enligt new economics foundation. Det är bristen på fördelning som är problemet, inte bristen på tillväxt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s