Jobb och utveckling FAS 3:2

Arbetsförmedlingen får nu möjlighet att erbjuda arbetsmarknadsutbildning, för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantins FAS 3. Förändringen gäller omgående.

Det är Arbetsförmedlingen som tillsammans med deltagaren, bedömer vilken typ av utbildning som är lämplig och hur lång den bör vara. Syftet med jobb- och utvecklingsgarantin är att genom individuellt anpassade insatser få in deltagarna på den reguljära arbetsmarknaden.

Jobb- och utvecklingsgarantin är indelad i tre faser. Den inledande fasen, FAS 1, ska innehålla en inledande kartläggning för samtliga deltagare, och jobbsökar-aktiviteter med coachning och förberedande insatser. FAS 1 får pågå under längst 150 ersättningsdagar.

I FAS 2 ska deltagarna nu, utifrån sina individuella behov, kunna få arbetspraktik, arbetsträning, förstärkt arbetsträning och arbetsmarknadsutbildning. Efter 450 ersättningsdagar i FAS 1 och FAS 2 finns fortfarande möjlighet både till praktik men även till utbildning.

Jobb och utbildningsgarantins FAS 3 ska erbjuda deltagarna sysselsättning på arbetsplats, vilket många också efterfrågar. Det är en möjlighet att skaffa sig erfarenheter, meriter och färska referenser.

Regeringen har lyssnat på synpunkter som kommit på hur FAS 3 fungerar. Gläds åt att man nu kommer att kunna gå en utbildning om den leder till arbete även i FAS 3. Att göra FAS 3 inriktat på aktivitet och om det leder till arbete kunna få utbildning mot yrke där det finns arbete är bra. Det förstärker FAS 3 deltagarnas möjlighet att komma i arbete.

Stora reformer som Jobb och Utvecklingsgarantin är, kräver att man justerar efter att reformen utvärderas. Det har funnits ett behov av att dörren till utbildning inte ska vara stängd i FAS 3, regeringen har nu öppnat den dörren.

Press: DN; Expressen; SvD; Östersundsposten

Bloggar:Yrkesfolk för arbete; Roger Södervall

8 reaktioner på ”Jobb och utveckling FAS 3:2

 1. Peter Strobl skriver:

  Det är förståss som av en händelse detta beslut kommer samma dag som frågan diskuteras i Arbetsmarknadsutskottet, Trovärdigheten är inte stor när det är mer en rädsla att förlora de politiska taburetterna än omsorg om deltagarna i Fas 3.
  Reformer måste justeras ja, men man undrar vad är det i sak som har tillkommit när Fredrik reinfeldt så sent som för en vecka sedan säger att inga ändringar är aktuella.
  Tomas Tobé lyckades inte i lunchekots intervju bringa klarhet i detta.
  Glädjas? Frågan är för vad.
  Med insyn i arbetsmarknadspolitik så krävs ett helhetsgrepp för att verka trovärdig.
  Arbetsförmedlingen har redan idag begränsade resurser för utbildningsinsatser. Om inte medel tillförs, utbildningspaletten breddas samtidigt som snabba analyser görs av arbetskraftbehovet på ett lokalt/regionalt plan riskerar tillgången till utbildning resultera i ett status quo.
  Ingenstans kan jag se om detta helhetsgrepp finns.
  Som företagare noterar jag att du skriver ”Det är en möjlighet att skaffa sig erfarenheter, meriter och färska referenser.”
  Ja men om det är konstruerade arbetsuppgifter så faller detta direkt.
  Vi är många företagare som skrivit till Arbetsmarknadsdepartementet och pängterat att hela konstruktionen är fel.
  Detta förändrar ingenting, i synnerhet som man så sent som för ett par dagar sedan hyllade FAS 3. Trovärdigt? Nej. Politiskt spel.

  Mvh

  Peter Strobl

 2. adrian skriver:

  Är detta på riktigt eller är det ännu en ”ironisk” blogg? Tycker personligen att det får vara färdigskämtat om fas 3 nu…

 3. susanna svensson skriver:

  Enda sättet att skaffa fram riktiga jobb är att förbjuda alla varianter med praktikplatser som inte har en tydlig koppling som del av en utbilding. Det är inte bara i fas3 arbetsgivarna utnyttjar folk som gratis arbetskraft utan även i fas 1 och 2

 4. Kaj Voodoo skriver:

  Hej.
  Jag säger bara en enda sak: TEORETIKER vid skrivbord som inte har EN ENDASTE ANING om att de LEKER med MÄNNISKOLIV! & som ovan: politiskt EGOISTISKT spel. De borde SKÄMMAS & AVGÅ! Jag SKÄMS över vårt lands politiker!!!!! ODUGLINGAR!!! Vad är de vana med??? Silverskedar i varje kroppsöppning???? Till saken hör att jag ÄR en ”FAS 3:are”……..

  Taqck för ordet & GÖR NÅT!!!! Som det heter.

  Mvh: Kaj Voodoo

 5. Jag undrar bara varför det tog så lång tid att ge dem i fas3 utbildning? Ni tycker ju ”äntligen” att det är så bra. Emellertid får arbetsgivarna forfarande ett bidrag på 5000 kr/pers. trots att de får gratis arbetskraft. Tycker du också dettta är bra? Fas3-arens försäkring kan ju ge så dålig utdelning att den måste komplenteras med socialförsäkring Bra eller dåligt?

 6. Marianne skriver:

  Fas 3 ger inte alls några meriter eller referenser. Tvärtom!
  För många arbetsgivare är själva orden ett rött skynke. Särskilt när så många politiker har beskrivit deltagarna som sköra, ohygieniska och med mycket komplex problematik. Låter det lockande för en arbetsgivare, tycker du?
  Många i fas 3 har inte alls varit borta länge från arbetsmarknaden, däremot har de ett deltidsjobb eller en timanställning som de kompletterat med aktivitetsstöd. Förstår du inte att för dem känns det som ett hån att få höra att de glömt hur man duschar och passar tider?
  Jag blev ”erbjuden” att delta i fas 3 men vägrade just på grund av detta och gjorde istället valet att enbart leva på min timanställning, trots att den genererade ytterst oregelbundna inkomster. Det är ju faktiskt frivilligt att ta emot aktivitetsstöd. Och jag är nog inte ensam om att resonera så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s