Vägen in på arbetsmarknaden…

Hillevi Engström går idag ut i Svenska Dagbladet med att jobb och utvecklingsgarantin tredje steg FAS 3, ska följas upp och utvärderas. Det är bra, jobb  och utvecklingsgarantin är en viktig reform för att nå målet med arbetslinjen, att människor även de som står långt ifrån arbetsmarknaden ska komma i arbete igen eller kanske för första gången. När jag träffat människor som är i FAS 3 ärdet just det man helst vill, att få ett arbete.

Även om vägen dit för många som varit utanför arbetsmarknaden under lång tid kanske 5-10 år är lång, har man inte slutat hoppas. Under tiden är FAS3 aktiviteter viktiga att finnas på en arbetsplats och ingå i en grupp är något som alla behöver. En man beskrev att det var de små detaljerna som människor som alltid varit i arbete tar för självklart som var viktiga, ex att ha någon att dricka förmiddagskaffe med, att vara tvungen att gå upp på morgonen och att någon frågar efter mig om jag är sjuk.

Att tro att generösa bidragsystem utan krav på att finnas på en arbetsplats, skulle leda till större möjlighet att komma in på arbetsmarknaden är en tro utan faktaunderbyggnad. Har man varit borta många år från arbetsmarknaden är tröskeln hög, att själv kunna söka och få ett jobb. I de FAS3 aktiviteter jag besökt får stöd både av sin FAS3 kollegor men också av en coach, ett viktigt stöd.

Den bild jag fått bekräftas av statistiken, åtta av tio personer i FAS3 är nöjda med de insatser de får från arbetsförmedlingen. Uppföljningen och utvärderingen som nu ska göras kommer förhoppningsvis att leda till ändå flera nöjda. Så även om FAS3 fortfarande har förbättringar att göra är det en bra reform som stöttar människor tillbaka till arbete istället för bidrag till passivitet.

Press: SvD ; SvD2

Bloggar: Röda Berget; Böhlmark

3 reaktioner på ”Vägen in på arbetsmarknaden…

  1. Det Af frågade var om deltagern är nöjda med Afs insatts.
    80% svarade ja enligt SVT.
    Det har för tusan inget med FAS 3 att göra mer än att deltagarna var FAS 3:are.
    Som Mr Twain sa: Det finns lögn, förbannad lögn och statestik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s