Mobiltelefon och bilkörning…

Jag har motionerat i Riksdagen, om att man måste se över lagstiftningen, runt fenomenet att tala i telefon utan handsfreefunktion då man kör bil. I flera länder i Europa finns en lag om förbud mot samtal i mobiltelefon under bilkörning.

Anledningen till att Vägverket hittills inte har velat införa någon restriktion, är att forskningen om mobiltelefonsamtal under bilkörning tidigare inte visat att det utgör någon fara eller att den varit allmänt bristfällig. På senare tid har det dock kommit rapporter som visar på motsatsen.

Det är viktigt att vi jobbar hårt för att uppfylla den uttalade nollvisionen i trafiken, och vi måste ta rapporterna om mobiltelefonrelaterade olyckor på allvar och sträva efter att minska olyckorna på landets vägar. Jag tycker att den personliga friheten är viktig men, friheten att få prata i telefon när som helst får aldrig vara en fara för andras liv. Därför anser jag att man bör överväga möjligheten att göra en ny bedömning i frågan. Hoppas nu på att trafikutskottet delar min mening….

Press/TV; SVT; DN

4 reaktioner på ”Mobiltelefon och bilkörning…

  1. Leif Nilsson skriver:

    Då bör man förbjuda att ratta på radion, samtala med föraren rbedvid etc… Det verkar ju inte klokt att man även vill förbjuda GPS, vart är vi på väg?

  2. Bengt Svensson skriver:

    Hastighetsmätare bör omedelbart förbjudas. Att ständigt behöva bevaka ett instrument i stället för trafiken är naturligtvis fullständigt vanvett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s