Artikel NA 2011-04-01

Artikel publicerad i NA 2011-04-01

Vi gläds åt att Lena Beime socialdemokraternas talesperson för näringslivsfrågor upptäckt Ung Företagsamhets mässa och blivit imponerad. Våra ungdomars energi och uppfinningsrikedom ska tas tillvara genom entreprenörskap i skolan. Det är inte en slump att Örebro Kommuns gymnasieskolor blivit framgångsrika på entreprenörskap, de har arbetat hårt med att verkligen ge alla elever en möjlighet att få utbildning i entreprenörskap under sin gymnasieutbildning.

Örebros gymnasieskolor är främst i landet på entreprenörskap i skolan, något vi ska vara stolta över. Vi har också sett att attityden till företagande bland gymnasieelever blivit mer positiva de senaste åren, en förutsättning för att dagens ungdomar ska bli företagare i framtiden.

Skolledarna och nyckelpersoner utbildar sig på Örebro Universitet i entreprenörskap för att kunna förstärka och fortsätta arbetet. En utbildning som tidigare inte fanns på Universitetet men som startat som uppdragsutbildning för att förstärka och fortsätta entreprenörskapssatsningen i Örebros skolor. Det har vart en del i de satsningar på lärarlyftet som regeringen skickat ut resurser för till kommunerna, en satsning Örebro valt att delvis använda till att förstärka entreprenörskap.

Lena Beime verkar inte vara insatt i att den nationella strategi för entreprenörskap i skolan som antogs för något år sedan i riksdagen, en strategi som till stor del bygger på det arbete som funnits i Örebro. En strategi som innebär att entreprenörskap i skolan ska finnas redan från de lägre åldrarna ända till gymnasieskolans UF-företag.

Örebro Kommun har även satsningar i de lägre åldrarna på entreprenörskap i förskolan, teknikförskola finns sedan några år på förskolorna i Kilsmo och Adolfsberg.

Ett framgångsrikt arbete med entreprenörskap i skolan är inget som kommer av sig självt, våra skolledare och våra lärare har haft utbildning i entreprenörskap som prioriterat område hela sista mandatperioden. Ett arbete som behöver fortsätta och förstärkas för att bli ändå bättre.

Både vår regering och koalitionen i Örebro kommun har föregående mandatperiod tydligt prioriterat, entreprenörskap i skolan. Vi gläds åt att socialdemokraterna nu förstår att entreprenörskap i skolan är ett viktigt område, frågan är bara om de lyckas övertyga sina samarbetspartners, kamraterna i vänsterpartiet.

Lotta Olsson

Riksdagsledamot (M)

Näringsutskottet

Maria Haglund (M) Kommunalråd Örebro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s