Dagens energiproduktion planlades för många år sedan…

Japan har drabbats av en stor jordbävning, tsunami och på det en stor kärnkraftolycka. Det visar sig nu att havsvattnet utanför kärnkraftverket i Fukushima innehåller radioaktivitet, även dricksvattnet har påverkats så att det i Tokyo inte är tjänligt att använda vattnet i mjölkersättning till spädbarn. Det är naturligtvis oroande men vi vet ännu inte helt effekterna av olyckan och hur den kommer att påverka Japan på lång sikt.

I samband med denna tragedi är det nu många som känner sig manade, att driva politik emot kärnkraften och dess effekter. Att skapa ett folkligt motstånd mot kärnkraft och uranbrytning. Absolut ett bra tillfälle om man vill använda människors oro till att tydliggöra sin politik.

Det trista är att samma partier som är så instinktivt emot kärnkraft inte har politiskt mod att rösta för en utförsäljning av de delar av vattenfall, som inte finns i Sverige och som skulle kunna ge finansiering för att satsa mera långsiktigt på förnyelsebar energi. Sverige har sedan valet 2006 satsat mera på utbyggnad av vindkraft och förnyelsebar energi än någonsin och det är bara genom att skapa alternativ till kärnkraft som vi kan göra oss oberoende av den.

Dagens kärnkraft har funnits i många år och socialdemokrater med stöd av miljöparti och vänsterpartiet hade många år på sig att satsa på förnyelsebart i större grad, men det hände inte så mycket. Vi har lämnat oljeuppvärmningen av bostäder,men vi har inte kunnat minska kärnkraften. Det är också konstigt att man känner sig tryggare med dagens gamla kärnkraftverk än man skulle göra med nya, säkrare och framförallt effektivare verk som använder den radioaktiva energin mer effektivt och gör att det finns mindre radioaktivitet i avfallet.

Att inte göra tillräckligt då man sitter vid makten och sedan komma efter en kärnkraftsolycka och skapa opinon för en politik där man inte har lösningen på energibehovet, känns magstarkt. För människor skapar detta bara oro. Det är dax för oppositionen att tala om hur man tänker sig att lösa energibehovet i framtiden.

Alliansens energipolitik bygger på att öka den förnyelsebara energin andel, men det tar tid att bygga ut och utbyggnaden startade tyvärr inte för mer än 30 år sedan då folkomröstningen om kärnkraftens framtid genomfördes i Sverige.

Press: DN; DN2; DN3; SvD

Blogg:Fröjdhpunktse

En reaktion på ”Dagens energiproduktion planlades för många år sedan…

  1. Den obekväma sanningen är väl att vi kan tjafsa hur mycket som helst om huruvida kärnkraft är ett bra alternativ eller inte utan att verkligen komma någonstans i den fråga som verkligen skaver. Frågan som vi obönhörligt ställs inför förr eller senare i och med katastrofer som den i Japan. Frågan om huruvida vi lever på ett hållbart sätt med respekt för vår natur, allt liv och kommande generationer?
    Att utöka kärnkraften (precis som att utöka andra energikällor som negativt påverkar vår planet och inte skapar utrymme för resilliens) är för mig ett steg i fel riktning. Men vi som motsätter oss detta och vill att vi ska tänka annorlunda blir ofta sedda som bakåsträvare just eftersom det här budskapet är obekvämt för oss som vant oss vid den standard vi nu har. Självklart kommer vi som står för detta att höja våra röster nu när medias blickar riktas mot katastrofen i Japan. Att skapa oro? Kanske det. Jag för min del oroar mig mycket för mina barn och deras eventuella framtida barn. Det ständiga snacket om att vi måste värna tillväxten och jobben sker ju på bekostnad av planetens resurser och vi tar långt mer än vi behöver och långt mer än vad naturen hinner återskapa. Att inte se att det är den vägen vi vandrar på känns kortsiktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s