Personalen är inte felet…

Sjukvårdens uppdrag och styrning är alltid ett hett ämne. Tillgång för alla till en sjukvård av hög kvalité utan väntetider och med ett gott bemötande, är vad de flesta människor önskar. Men det finns precis som inom alla andra områden ideologiska skillnader och därmed skillnader hur man tror sig nå målet. Alla riksdagspartier står bakom att sjukvården ska vara offentligt finansierat, men vi har olika syn på hur de offentliga medlen ska användas och hur man på bästa sätt ska kunna ge alla vård i tid.

Det är just synen på tillgängligheten som skiljer sig mellan allianspartierna och socialdemokrater och vänsterpartister. För oss moderater är vårdens kvalite och tillgänglighet viktigast, inte att politiker ska detaljstyra verksamheterna. 

Man hör ofta från politiken att det är personalen inom olika enheter som orsakar köbildning och flaskhalsar. Sanningen är dock att verksamheterna fungerar utifrån de mål och resurser de fått och den uppföljning som genomförs. Det kan inte var rimligt att samtidigt som man från politiskt håll prioriterar att ge gratis vård till alla upp till 25 års ålder skylla på staten då pengarna är slut och köerna långa.

Att samtidigt som unga vuxna får gratis vård ha långa väntetider, till viktiga operationer eller behandlingar är en konstig prioritering, men så ser det ut i vissa landsting. Så länge som stora delar av sjukvården får sina resurser från politiker som styr planekonomiskt, så finns det köer och osunda prioriteringar. Det kan man inte skylla på sjukvårdens personal.

Press: DN

Bloggar:Kent Persson; Peter Andersson;Martin Moberg

En reaktion på ”Personalen är inte felet…

  1. Stig Palm skriver:

    OK Lotta,

    Se då till att den Borgeliga regeringen nu in på 5:e året av regim, tar bort det stalinsistiska systemet med planekonomi!
    Ska detta vara så förbannat svårt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s