Myten om fattigdomen

Hur ser det ut i Sverige efter alla skattesänkningar som regeringen genomfört sedan valet 2006, blir vi fattigare eller blir vi rikare. Sverige har fortfarande den näst jämnaste inkomstfördelningen i EU, skillnaderna har ökat något från mitten av 1980-talet men från en historiskt låg nivå.

Att inkomstskillnaderna ökat något innebär inte automatiskt att fattigdomen ökar eller som vissa i oppositionen vill påstå att barnfattigdomen ökar (Eva-Lena Jansson i NA idag). Barnfattigdomen har enligt Rädda barnen halverats sedan 1997 och ligger nu på 11,0 %. Det är en halv procent högre än 2010 då barnfattigdomen var den lägsta i Sverige någonsin. Det är tyvärr inte så det låter när socialdemokraterna tar till orda.

Att det överhuvudet taget finns barnfattigdom är något som vi måste med näbbar och klor bekämpa. Det bästa vi kan göra för att sprida rikedom är då att så många som möjligt utifrån förmåga får möjlighet att arbeta. Det är just skillnaden mellan att ha ett arbete och att inte ha ett som gör ekonomisk skillnad. Det har inte varit en lägre barnfattigdom under det höga skattetryckets glansdagar, det är en myt.

Den enda långsiktiga vägen till en ökad levnadsstandard för alla barn och för alla vuxna är att fortsätta förbättra utbildningssystemen så att flera når en bra utbildningsnivå, vilket ger möjlighet till arbete och egenförsörjning.

Ett lögre skattetryck på arbete gör att även låglönefamiljer kan komma över fattigdomsgränsen, en viktig reform.

Press: Aftonbladet; SvD; SvD2; Svd3 ; SvD4;SvD5; DN

Blogg; Lars Björndahl; Röda Berget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s