Japan slaget av naturkrafterna

Följer nyhetsändningarna från Japan, landet har råkat ut för den största förödelsen sedan andra världskriget, skrämmande. Att förutom jordbävning på 9,1 på Richterskalan dessutom översköljas av enorma tsunamivågor är mer än vad tom ett väförberett och disiplinerat samhälle som det Japanska tål. Lägg därtill de havererade kärnkraftverken som det nu evakueras från, så förstår man knappt omfattningen av skadorna. Vi kommer med all säkerhet att få se dödssiffror som uppdateras för varje dag och upprensningsarbete som kommer att fortgå under överskådlig tid.

Effekten av kärnkraftskatastrofen är en katastrof i sig och med ett omgivande samhälle utan fungerande el ett enormt svårt läge. Japanerna är dock ett tåligt folk, diciplinen verkar fungera också i katastroflägen, vilket är beundransvärt. Att i detta läge gå ut och moralisera runt kärnkraftens vara eller inte vara vore omänskligt. Japan har en stor medvetenhet runt kärnkraftens farlighet och har arbetat utifrån det.

Press: SvD; Aftonbladet; DN

Blogg: Gunnar Hökmark; Rolf Eriksson, Röda Berget

4 reaktioner på ”Japan slaget av naturkrafterna

 1. Stig Palm skriver:

  Japsen till skillnad från oss i Sverige har inte råd att tjafsa om kärnkraft eller inte?
  Är de ca 130.000.000 på en yta som Sveriges (tror jag?) och ska överleva på en enda naturresurs, människor, och vara beroende av import av energi är valet lätt. Med färre människor hade de nog varit mer försiktiga i kärnkraftsinvestering. Dessutom boende på ett farligt område ur geologisk synpunkt. Diciplin är ett måste i det landet.

  • Stig Palm skriver:

   Så är det, tyvärr!
   Alla japsen är medvetna om detta, precis som att jag är medveten om att kunna bli överkörd när som helst. Går dock inte omkring och tänker på detta, lika lite som japsen tänker på katastrofer hela tiden.
   Som sagt, för den enskilde, förfärligt, annars statistik och ingen folkbrist. De var färre för ca 50 år sedan. Då ca 100.000.000.

 2. Man behöver inte moralisera för att inse att kärnkraftsolyckorna (som INTE är naturkatastrofer) förvärrar naturkatastrofen genom att försvåra och försena räddnings- och städningsarbetet. Jag undrar hur moderaterna skulle låta efter ett nio-elva rakt ner i Forsmark.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s