Tur hjälper inte så länge…

DN-debatt hade idag som anslag att Sverige och Anders Borg haft mera tur än skicklighet, i samband med  hanteringen av ekonomin under lågkonjukturen. Att vissa skeenden har gått vår väg är klart men att det beror på tur… Om regeringen som oppositionen önskade öppnat på alla ekonomiska kranar tidigt under krisen hade vi inte varit där vi är idag.

Men att därför tycka att det inte finns problem vore verkligen att lita på tur. Arbetslösheten är ett problem, även om flera nu är och kommer i arbete. Men för alla dem som står utanför arbetsmarknaden och som riskerar att hamna i utanförskap är det tungt. Vi måste därför på alla sätt arbeta för en bra näringspolitik och skapa förutsättningar för att flera ska komma i arbete.

Flera länder i Europa har kraftigt försvagade ekonomier efter lågkonjukturen, de är inte bara våra EU-kollegor, de är också våra handelspartners, har de dålig ekonomi kan det även drabba oss. Det är också mycket oroande med vad som händer i mellanöstern och hur man ska få demkrati utan att människor dödas och att konflikterna förvärras.

Världen och ekonomin hänger samman och når man inte demokrati på ett fredligt sätt i mellanöstern, kan det få katastrofala konsekvenser, inte bara för mellanöstern utan för hela världen.

Att tro att vi nu har en  ”Pippiekonomi”  för evigt skulle kräva mycket tur. Att tro att vi i den förhoppningsvis kommande högkonjukturen,  kan slå oss till ro med att allt kommer att gå vår väg, vore dumt och naivt.

Press: DN, SvD

Bloggar: Göran Pettersson; Tour d´Afrique; Ett Hjärta Rött

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s