FAS 3 en möjlighet för dem längst från Arbetsmarknaden

Det  pågår en massiv kritik mot jobb och utbildningsgarantins FAS 3. Jobb och utvecklingsgarantins syfte är, att skapa möjligheter för människor att komma i arbete. Efter 2 år med arbetsmarknad åtgärder får här människor chansen att vara på arbetsplatser, för att få arbetslivsvana och referenser.

Personer i garantins FAS 3 har många lång tid av arbetslöshet bakom sig, statistiken visar att 50 % av dem som finns i FAS 3 har varit arbetslösa mellan 5 och 10 år. En stor grupp har varit arbetslösa mer än 10 år, 17% av deltagarna i FAS 3. Det innebär att alla dessa FAS 3 varit arbetslösa mer än 5 år, till och med längre tid än lågkonjukturen och längre tid än nuvarande regering suttit, en så lång tid av arbetslöshet är urtuff, för vem det än drabbar.

Visst kan man vara kritiskt till att det ännu inte är mer än 1 % av personerna i FAS 3 som gått till ordinarie arbete, ändå är alla från denna grupp som kommer i arbete så glädjande. Till juni 2010 hade 2400 personer övergått i arbete, för alla dem är det ändå en solskenshistoria. Att komma tillbaka i arbete efter så lång arbetslöshet som man har bakom sig i FAS 3, är det för många något man nästan slutat hoppas på.

En arbetsmarknad där människor slipper hamna i FAS 3, det vill säga att ingen ska behöva vara arbetslös i mer än 2 år är målet för framtiden, tills dess är FAS 3 viktigt. Att till varje pris försöka bereda arbete till människor ses av Socialdemokratin som cyniskt, jag ser det som cyniskt att låta bli.

En stor utmaning ligger dock i att vi får ett större urval av FAS 3 aktiviteter, det måste finnas bra aktiviteter för alla.

Media: Hela Gotland; Arbetaren; FAS 3; GP;SVT

Blogg: Ett Hjärta Rött; Högbergs Tankar; Jinge

33 reaktioner på ”FAS 3 en möjlighet för dem längst från Arbetsmarknaden

 1. Utfasad skriver:

  Jag är på väg in i FAS3 och har aldrig varit arbetslös i hela mitt liv (förutom någon månad i mitten av 80-talet) tills för två år sedan, har jobbat heltid som grafiker i 20 år (har aldrig varit sjukskriven i hela mitt liv) innan jag blev uppsagd. Har sedan dess haft vikariat och timanställningar men inget fast jobb. Söker jobb inom alla upptänkliga branscher men fasta heltidsjobb är det en otrolig konkurrens om, ja även om timanställningar för lön under avtal som det arbete jag har nu. Det enda ”stöd” jag fått från AF är 2 olika jobbcoacher som bara i princip talar om att det är mitt eget fel att jag är utan jobb för att jag inte har kontakter. Det kanske är dags att omvärdera synen på oss i FAS3, vi är helt ”normala” människor med lång erfarenhet av arbetslivet och inga arbetsskygga drönare.

 2. Utfasad skriver:

  Tillägg till min tidigare kommentar:
  FAS3 är inget jobb, jobb är lika med avtalsenlig lön för utfört arbete, sysselsätta mig kan jag göra utan regeringens och AF:s medverkan. Vilken arbetsgivare är så korkad att han anställer någon när han kan få hur många välutbildade, högpresterande individer som helst från AF och som lök på laxen FÅ BETALT?

 3. praktiktanten skriver:

  Instämmer i Utfasads synpunkter helt o fullt – och tack o lov tror jag den tillrättalagda världsbild ni i Alliansen har håller på att rämna, och att verkligheten håller på att komma ifatt er:)

 4. lotta skriver:

  Om du tycker att vi är vanliga människor, varför behandlas vi inte som det då??? Skulle aldrig kunna nämna i mitt CV att jag tvingats till slaveri. Jag vill ha ett riktigt jobb inte sysselsättning. Riktigt jobb innebär lön och mänskliga rättigheter såsom semester och avtalsenlig lön…

 5. Ljuramannen skriver:

  Som moderat borde du reagera följande:
  – fas 3 betalas med skattebetalarnas pengar, 225:-/dag/person. Detta medför att det kommer fram företag vars enda syfte är att komma åt denna generösa ersättning. Alliansen bör inte ge bort skattemedel i lättvindiga bidrag.
  – Dessa bidrag riskerar att marknaden slås ut, i och med att anordnaren är garanterad försörjning kan denne ge bort tjänster i princip gratis. Detta är inte sund marknadsekonomi, detta är socialism.

 6. susanna svensson skriver:

  Fas3 är en återvädsgränd för det stora flertalet som hamnar där och det ger inga referenser som ger något värde i ett CV när man söker jobb på den öppna arbetsmarkanden. Däremot har fas3 öppnat dörren för skumma och halvskumma företag som jobbfabriken och prio1 som lever gott på att förvara de som ska sysslesättas i en helt meningslös åtgärd. Det är nog dags för er moderater att inse fakta att i takt med att allt fler akademiker hamnar i denn fasa som inte är något annat än ett dåligt skämt så kommer detta också att spridas till allmänheten och M som ett trovärdigt politikst alternativ när det gäller arbetsmarknadspolitik att vara rökta under många år framöver. För det är faktiskt så att det bara är ca20% av de som är i fas3 som har den bakgrund som du tror. Resten är människor med lång arbetslivserfarenhet bakom sig och ofta med lång utbilding. Dvs människor som inte finner sig i att bli hunsade med utan säger ifrån. Därav den senaste tidens uppmärksamhet i medierna om fas3. Denna grupp med fas3are som inte hör till kategorin sköra människor som behöver mycket stöd och hjälp finnes sig inte i att bli behandlade som småbarn utan kommer att göra rättmätig revolt

 7. Vi vet inte varför du har länkat till oss. Du tycks blanda ihop oss med övriga vänstern. Vi är inte kritiska till Fas 3, i stort. Vi är kritiska mot den bristande rättssäkerheten.

  Mvh

  Bloggen Fas 3

 8. Fanny Alexandra Svensson skriver:

  Arbetslivsvana?? Min anordnare har inga uppgifter till de ca 50 arbetslösa som finns där. Man får dagarna att gå genom att läsa och spela kort. En ”sysselsättning” som plockas fram när det är studiebesök från arbetsförmedlingen är en låda med lås och en låda med nycklar. De arbetslösa får som uppgift att passa ihop rätt lås med rätt nyckel och därmed har de sysselsättning. Kostar 225 kr/dag och person för skattebetalarna.

 9. staffan skriver:

  Det man har lärt sig om Moderaterna och övriga alliansen är hur fruktansvärt kränkande dessa är. Precis på samma sätt som tidigare i svensk historia då dessa regerade. Men ställer bara frågan om vad det är fel på insatser som verkligen leder till arbeten vilket inte fas3 gör. Men det handlar väl om att förse Sveriges företag med gratis arbetskraft med hjälp arbetslösa i fas3.

 10. Ewa skriver:

  Trött blir jag på tjat om ”lång tids arbetslöshet, men inget står det om att vi är många som jobbat 30-40 år innan arbetslösheten…
  och trött blir jag också på det här…
  ”tre år (300 ersättningsdagar med a-kassa och 450 med aktivitetsersättning) på sig att skaffa ett jobb.”
  Hur många är det inte som har jobbat tillräckligt mycket under den tiden för att få både en och två nya ersättningsperioder… men de jobben berättigar ju inte till nya dagar…
  Det låter ju som man bara latat sig hela tiden…
  Det här måste också fram i ljuset!!!!!!!!!!!!!!

 11. Anonym skriver:

  Om målet är att alla ska komma tillbaka till arbete, så är det hög tid att ställa stränga krav på arbetsgivare som uppenbarligen diskriminerar.
  Man diskriminerar och väljer bort, har Utredarna visat i undersökning som de hänvisar till, människor som varit eller är arbetslösa, människor som varit eller är sjuka och människor som är äldre än 50. Dessa diskrimineringsgrunder gör att Fas3 är det absolut sämsta sättet att få människor tillbaka till arbete, så länge arbetsgivare tillåts diskriminera som de gör, för dem är naturligtvis fas 3 värre än ett rött skynke. De som är i Fas 3 får alltså en stor lucka i sitt CV istället för ”referenser” för det enda Fas 3 är ”referens” till är fortsatt och permanentad arbetslöshet.
  Det är också en skandalös att anordnare, som uppbär skattemedel, tillåts vara hemliga. De ska naturligtvis vara offentliga, så att de kan bli föremål för samma granskning som offentliga anordnare.
  Men en moderat regering kommer aldrig att ställa några krav på arbetsgivare, utan betalar dem istället för att fortsätta diskriminera på olagliga grunder. Åldersdiskriminering är till exempel inte tillåtet i EU. Men den svenska regeringen uppmuntrar istället med kraftiga ekonomiska incitament fortsatt diskriminering på olaglig grund.
  Åldersgruppen över 50 är överrepresenterad i Fas3. När det gäller utbilding så ser man också tydligt att arbetsgivare även diskriminerar högutbildade, vilket framgår av den undersökning som socialdemokraterna låtit Riksdagens utredningstjänst ta fram. Där framgår att gruppen med över två års högskoleutbildning i Fas3 är dubbelt så stor som den grupp som har mindre än två års högskoleutbildning. Arbetsgivare prioriterar alltså inte kompetens utan är istället rädd för den.
  Några krav kommer inte moderaterna att ställa på arbetsgivare utan istället fortsätta uppmuntra dem att diskriminera på olaglig grund. Därför kan inte moderaterna komma och påstå att man vill ha tillbaka någon i arbete för det är istället motsatsen som man håller på med; att FASa ut dem från arbete.

 12. Kristina Olofsdotter skriver:

  Med tanke på att min kommentar här har försvunnit lika fort som en snöboll i helvetet så kan jag konstatera att du inte är intressserad av en vettig debatt om Fas 3 utan du vill bara ha en tillrättalagd diskussion. En sådan där som moderater diskuterar med andra moderater, du har ju dessutom inte besvarat den sista kommentaren. Tog inspirationen slut där?
  Fas 3 är och förblir modernt slavarbete, dessutom har ni i Alliansens infört detta eftersom ni tycker att lönedumpning är helt på sin plats. Bara era egna löner och ersättningar inte blir dumpade.
  Politiker i Regeringen och Rosenbad är också bidragstagare, ni livnär er på skattebetalanas bekostnad. Ni har alltså fört bidragssamhället till nya nivåer.

 13. Kristina Olofsdotter skriver:

  Ser att min förrförra kommentar inväntar granskning alltså får du två kommentarer att granska. Håll till godo!

  • Har tagit bort en av dina kommentarer för jag bedömde den kränkande mot person även om det inte var mot mig. Vill inte publicera sådana kommentarer. Du beskriver FAS 3 som modernt slavarbete, i så fall har inte FAS 3 fungerat som det ska. FAS 3 får inte ersätta befintligt arbete.

   • De som är inne i FAS3 måste få konkurrera! Man kan ju undra vad du och andra är rädd för om ni vill ha en grupp som skall vara livegna och inte ha en enda möjlighet till att komma tillbaka…

    Jag brukar inte vilja ta ordet slaveri i min mun, men jag skulle kunna hålla med för det finns ingen rättssäkerhet för den som har med AF/FK att göra. Den kan bli satt på vad som helst och har inget att säga till om. För gör den det då blir den av med all ersättning. Kallar du det trygghet?

    Alla som är för marknadsekonomi är för konkurrens.

   • Lotta skriver:

    ”FAS 3 får inte ersätta befintligt arbete”. Det finns två möjligheter inom Fas 3, antingen gör du exakt samma arbetsuppgifter som de andra ANSTÄLLDA på arbetsplatsen eller så är den mest avancerade arbetsuppgiften att du sätter på kaffebryggaren och tömmer diskmaskinen. Varför tar inte ni moderater ett kliv ut i verkligheten istället för att sitta och anta en massa om oss vanliga människor som inte ens kommer i närheten av hur vi har det?

 14. Kristina Olofsdotter skriver:

  Arbetsgivare kommer aldrig mer att anställa folk eftersom ni i Alliansen har givit dem gratis arbetskraft i form av personer som ingår i Fas 3. Så arbetslösheten kommer inte minska – tvärtom. Men alla som ingår i Fas 3 och hamnar på arbetsplatser är alltså då undangömda i er statistik.

  Dessutom vill språkröret för denna politik, AF:s generaldirektris att personer i Fas 3 ska få utföra vanliga arbeten i sin Fas 3-placering. Man vill att de ska jobba men någon lön ska de inte ha utan fortsättningsvis tvingas arbeta på sin ynka ersättning.

  Människovärdet är dödförklarat.

 15. Lotta, om en arbetsgivare kan få 225kr/dag för att ha en person hos sig och göra vad alla andra gör. För är så det blir. Varför skall den då anställa?

  Detta kallar jag INTE arbetslinje!!

 16. Anders Holmström skriver:

  Jag är övertygad om att du kan få en praktikplats om tycker att det är en värdefull merit. För min egen del ljuger jag vid anställningsintervjuer om de tillfällen jag har haft en praktikplats för att jag har varit arbetslös.

  Fas 3 förstör en redan illa fungerande arbetsmarknad!

 17. staffan skriver:

  sanningen om fas 3 är att den ska fungera som en förvaringsplats och arbetsreserv åt arbetsgivarna. Arbetslösa Moderat-ledda alliansen har redan möjliggjort lönedumpningen i att de sänkt A-kassorna till 65% av arbetsrelaterade inkomsterna de arbetslösa hade innan de blev arbetslösa. Målsättningen med detta är att genom fackföreningarnas försvagning genom höjda egenavgifter, kommer inte kollektivavtalen kunna upprätthållas, då många av de arbetslösa kommer att välja att arbeta för lägre löner.

  Moderaterna har vidare själva tänk att staten ska övertaga kontrollen över kollektivavtalen genom att sätta ”Minsta möjliga lön” arbetsgivare får betala ut ”alltså mycket låga minimi-avtal”. Med andra ord har det som ligger varmast om Moderat-hjärtan införlivats ”marknadsanpassade löner”.

  Konsekvensen av hög arbetslöshet och inkomst-skattesänkningar medför minskade skatteintäkter för staten vidare att sociala välfärden måste överföras i privata försäkringar i skola vård och omsorg, vilket defenitivt drabbar arbetslösa, äldre och låginkomsttagare som inte får råd att betala dessa försäkringar.

  Är inte detta närmare sanningen om fas3?

 18. Anonym skriver:

  Det är konstigt att man inte kan få svar på varför moderaterna påstår
  1. Att gruppen i Fas3 består av människor som inte är anställningsbara, när det i själva verket handlar om högutbildade människor med lång och kvalificerad arbetslivserfarenhet. Till exempel så har 22 % i gruppen hög utbildning. Det är en försvarlig andel. Dessutom visar statistiken om Fas3 att gruppen som har mer än två års universitetsutbildning är dubbelt så stor som gruppen med mindre än två års universitetsutbildning. Det verkar alltså som arbetsgivare ratar högre utbildning och skräms av de som har höga kvalifikationer.
  2. Vidare är gruppen över 50 överrepresenterad i Fas3 vilket visar att arbetsgivare också ägnar sig åt åldersdiskriminering som är olaglig i EU.
  3. Moderaterna gynnar alltså arbetsgivare som diskriminerar pga ålder och hög utbildning, med stora ekonomiska incitament gynnar man arbetsgivares fortsatta diskriminering på olaglig grund.

  Detta svarar inte bloggförfattaren på.

  Vilket får tolkas som att hon instämmer i arbetsgivares fortsatta diskriminering, och statsmaktens ekonomiska gynnande av fortsatt diskriminering på den svenska arbetsmarknaden på dessa grunder.

 19. mikael skriver:

  Hej och en riktigt god förmiddag!

  Den här diskussionen är otroligt viktig, och jag håller med ovanstående inlägg om att arbetsgivarna i Sverige verkar ”rata” de med längre akademisk utbildning. Själv har jag en gedigen akademisk utbildning och analytisk kompetens. Har bland annat examen i statsvetenskap med fokus på internationell politik.

  Jag skrev tex min magisteruppsats i statsvetenskap
  och den handlade om ”upprätthållande av ordning och säkerhet” efter terrorattackerna den 11 september och där analyserade jag hur ett antal länder återrapporterat till FN:s säkerhetsråd eftersom det framgår av UNSC resolution 1373(2001) om en plikt att återrapportera vilka åtgärder man vidtagit vad gäller att bekämpa internationell terrorism.

  Dessutom har jag andra studier med internationell profil bakom mig bland annat Peace- and Conflictstudies, International Relations, Intelligence Analysis och International law.

  Själv började jag att aktivt söka jobb redan i början av mina studier, och jag kan konstatera att redan då var det enormt svårt att få jobb, trots att jag var mycket aktiv och professionell av mig.

  Men, jag gav aldrig upp utan fortsatte att kämpa dag in och dag ut, månad in och månad ut med mitt ansvarsfulla och professionella jobbsökande, men antingen blev jag ”bortsorterad/bortexkluderad”
  utan någon som helst förklaring, eller så var det total tystnad från
  arbetsgivarnas håll.

  Jag sökte jobb både direkt hos olika relevanta/lämpliga arbetsgivare, men även via bemanningsbranschen.

  Först 2007 lyckades jag få en kortare visstidsanställning och jobbade
  då som konsult ute på Skatteverket i 3 månader. Sedan när de inte
  längre hade någon nytta av mig eller någon annan i teamet så blev
  vi mer eller mindre utkastade på gatan.

  Jag fick heller Inget stöd eller hjälp från AF eller någon av de kompletterande aktörerna. Men, det hade jag heller inte förväntat
  mig eftersom man ju vet vad AF går för. Dvs, de har tyvärr inte lyckats
  riktigt bra med att ”förmedla” jobb utan det är mycket med att
  administrera åtgärder.

  Så, jag fortsatte att söka jobb på ett ansvarsfullt och professionellt sätt, och jag sökte jobb runt om i hela Sverige så som det förväntas av en
  och jag sökte inom många olika branscher och områden, men det var
  antingen ett surt ”nej tack” eller inget svar alls.

  Så, jag fick ta små korta bemanningsuppdrag när jag fick sådana. Men, jag försöker vara flexibel och bjuda till från min bästa sida hela tiden.

  Så, hittills har jag skrapat ihop 6 månaders arbetslivserfarenhet via
  bemanningsbranschen, men det är inget som är värt något i arbetsgivarnas ögon. Inte ens bemanningsbolagen vill längre ha med
  mig att göra.

  Jag har till och med erfarenhet av utlandsstudier av hög kvalitet inom ämnesområdet Public Administration och har bland annat läst
  Political Science, Public Economics, Public Law, bookkeeping, Swedish, English osv vid University of Helsinki (Finland).

  Sedan har jag också gått en svensk specialutbildning i Förvaltningsrätt med fokus på förvaltningsrätt, kommunalrätt, arbetsrätt, offentlighet och sekretess….och är också vältränad i hur man gör rättsutredningar med
  stöd av lagar, regler, förordningar och hur man löser rättsliga problem
  med stöd av bland annat förarbeten och domar från olika svenska förvaltningsdomstolar. Det var en specialutbildning för blivande professionella handläggare inom stat och kommun.

  Jag har även sökt jobb inom detta område, och då på flera olika myndigheter runt om i Sverige, men även där är det antingen ett
  surt ”nej tack” eller så är det total tystnad från arbetsgivarnas sida.

  Sedan har jag specialkunskaper i Omvärlds- underrättelseanalys,
  men inte ens de verkar gångbart på den svenska arbetsmarknaden
  och jag är inte kräsen utan säger som det är.

  Jag tror nämligen på att ärlighet varar längst!.

  Så, jag är varken skör eller sjuk, eller galen eller något liknande.

  Jag har personligen inget att dölja utan jag dokumenterar mitt aktiva och professionella jobbsökande mycket noga, och jag har sparat alla svar
  som jag fått om någon myndighet någon gång i framtiden vill se på det.

  Dessutom försöker jag utveckla mitt jobbsökande via de sociala medierna genom att jag skapat två olika bloggar för jobbsökande, en på svenska och en på engelska för att nå ut till arbetsgivare både i Sverige och utomlands.

  Så, jag behöver inte någon som trampar på mig och snackar skit om mig.

  Jag tar ansvar för min egen sysselsättning och mitt eget jobbsökande
  så AF aktar jag mig mycket noga för att ha något med att göra.

  Eftersom jag ändå tillhör de som har drabbats av det borttagna studerandevillkoret så har jag ingen rätt till någon arbetslöshetsersättning….men jag klarar mig utan statens förnedrande
  behandling av arbetslösa och långtidsarbetslösa.

  Så, det är uppenbart att i Sverige är kunskap och kompetens något som skrämmer bort arbetsgivarna och det är därför som många med gedigen utbildning och kompetens är både arbetslösa och långtidsarbetslösa.

  Läste tex nyligen en blogg som visar på att vi har rätt, och den som skrev bloggen tog upp flera exempel och kan kallade bloggen arbetslös på grund av Jante. Dvs, att arbetsgivarna är förblindade av jantementalitet och därför sorterar bort alla arbetssökande som tror på sig själva och som verkligen vill och kan jobba och som aktivt söker jobb.

  Här hittar man länken till den bloggen: http://erlinghellenassvenska.wordpress.com/2010/02/07/arbetslos-pa-grund-av-jante/

 20. Daniel Eriksson skriver:

  Lotta Olsson vart nånstans lever du? Har du varit runt på kommunernas FAS3 aktiviteter? Enligt din text så har du inte gjort det utan skrivit från nån dröm du haft.

  Vi i FAS 3 får inte ta någons arbete, vi TAR just nu kommunens arbete.

  Jag trodde FAS 3 skulle vara en bra sak före jag hamna i detta fängelse.
  För sanningen ska väl få komma fram att FAS3 så tar ni bort alla möjligheter för att ta sig ur arbetslösheten, som utbildningar via AF, starta eget, praktik.

  Som läget är nu så är detta lika med som ett fängelsestraff.

  Om moderaterna vill vara smarta för en gångs skull så ser ni till att öppna upp FAS 3 så vi får all hjälp vi behöver och inte kastas bort.

  Skulle inte förvåna mig om självmordsbombare skulle sikta in sig på FAS3 aktiviteter…

 21. klicka skriver:

  om inte alliansen sabbat a-kassan, så hade FAS3:arna varit färre, detta påfund är inget annat än kränkande som kostar skattebetalarna över 120 miljoner i månaden, tycker du det är ett bra sätt att slösa bort sveriges ekonomi på..

  • Daniel söker jobb skriver:

   Klicka:
   Du vet att det kostar över 35 miljoner kronor per dag bara till arrangörerna av fas 3, sedan kommer ju kostnaden att ge ersättning åt oss i FAS3 och den summan är ju över 35miljoner per dag…

 22. Fas3-are skriver:

  Jag har jobbat över ett och halvt år på kommunen som lärare, hade handledning på KomVux plus har jag varit elevassistent. När min ekonomi rasade och jag blev bostadslös, som tack för mitt arbete blev jag utkastad från min Fas3 plats med det samma. Detta är Fas3.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s