Fattiga barn-viktigt problemområde…

Barnfattigdom är alltid ett samhällsproblem, så länge den överhuvudet taget finns. Att uppväxtvillkoren ser olika ut är något vi alltid kommer att leva med, men barnfattigdomen måste motverkas. Sverige hade sin lägsta nivå någonsin av barnfattigdom 2007, då räknades 10,9 % av alla barn i Sverige leva i fattigdom.

Den siffran har som Rädda Barnen påvisar 2008 ökat till 11,5%. En trist förändring av den nedåtgående trend i barnfattigdom som funnits sedan 1997. Det året 1997 var det hela 22,3% av barnen i Sverige som räknades som fattiga.

Barnfattigdomen ser olika ut i olika kommuner i landet, men varierar också mellan olika kommundelar. Det är stora skillnader mellan barn som lever med båda sina föräldrar och barn som lever med ensamstående förälder. Om föräldrarna arbetar eller inte är också en viktig faktor för andelen fattiga barn.

Att ha möjligheten att arbeta och att ha ett jobb det går att försörja sig på är viktigt för alla föräldrar. Att sträva mot en arbetsmarknad som möjliggör jobb till alla och att det går att försörja sig på lönen är en bra motvikt mot barnfattigdom. den negativa trenden sista året hoppas jag ska brytas, när vi får nästa års siffror. Den positiva trend vi haft ska förhoppningsvis fortsätta.

Vi får aldrig låtsas atrt tro att vi löser barnfattigdom via enbart bidrag, även om detr alltid kommer att finnas de som behöver bidrag för att trygga sin försörjning. En föräldrageneration med arbete är det säkraste sättet att förebygga barnfattigdomen.

Blogg: Kent Persson; Edvin Ala(m); Jinge; Moderaterna; Katarina Brännström

Press: Rädda Barnen; Expressen; DN; SvD; Aftonbladet; Expressen;SvD

2 reaktioner på ”Fattiga barn-viktigt problemområde…

 1. Stig Palm skriver:

  OJ OJ OJ Lotta!
  Det finns olika grader i helvetet. Beroende på hur vi ställer in ”normratten” för begreppet FATTIGA barn.

  Jag som är född 1934 och föräldrar med arbetslöshet och sedan ett världskrig runt Sverige, vet vad fattig är som barn. Med den värdemätaren och, då INGA socialbidrag var uppfunna, kan vi tala om fattig. När min mor gick till fattigvården som det hette på den tiden och fick ut träbottnade kängor till sin lille gosse, att han kunde gå till skolan och skämmas inför sina ”rikare” klasskamrater. Detta ser du inte idag.
  Nä, nu handlar det om fattignivåer på en höjd som massvis av nationers barn skulle avundas.
  Jag tycker du mer, att du ska ta upp ämnet ANDLIG fattigdom som dagens barn utsätts för, utan att i detalj här specificera vad denna består av.
  Inga barn i Sverige svälter annat än om föräldrarna inte gör sitt jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s