Kvinnor, män och sjukskrivningar….

DN skriver idag på ledarsidan att kvinnors sjukskrivningstal påverkas av att de blivit föräldrar. Forskning ska ha visat att från det att första barnet föds och fram till barnet fyllt 15 år, är mamman mera sjukskriven än pappan. Föräldrarna har inte i motsvarande grad som man hjälps åt med försörjningen, delat på arbetsuppgifterna i hemmet.

Det är säkert inte hela sanningen många frågor väcks i alla fall för mig, av faktumet att det är barnaåren som gör kvinnor sjuka. Är det arbetsliv kopplat med stort ansvar hemma, som gör det tungt eller är det en lägre tröskel att vara sjuk då man har små barn hemma och prioriterar på annat sätt.

Är det annorlunda i familjer där båda föräldrarna tar mera delat ansvar, gör det kvinnor mera friska. Kan det vara så att kvinnor också känner sig tvingade att stanna på arbetsplatser de egentligen inte trivs på, för att arbetet går att kombinera med familj. Att inte trivas på jobbet gör i sig människor mera sjuka.

Att det inte är någon naturlag att kvinnor skulle vara mera sjuka än män, gör att det finns många frågor att söka lösning på. Att kvinnor och män måste hjälpas åt mera med hemarbetet är säkert en viktig faktor. Bloggaren med c och ett s vänder uppåner på alltihop….

Blogg: med c och ett s

4 reaktioner på ”Kvinnor, män och sjukskrivningar….

 1. Marie Lind skriver:

  Det här är naturligtvis, som du skriver ett mycket invecklat problem ,som det inte är så lätt, ja kanske t.o.m. omöjligt att finna en lösning på.
  Men jag vet av egen erfarenhet, att det är väldigt jobbigt och påfrestande att ta hand om barn, särskilt om de råkar vara ovanligt livliga och temperamentsfulla.
  Alla vet väl dessutom att det faktiskt är mamman, som tar största delen av ansvaret för hem och barn? Säkert för att hon faktiskt känner ett större ansvar och är mer bunden till barnet, än pappor brukar vara. En del mammor får ju också ensamma bära hela ansvaret.

 2. calle skriver:

  Hej Lotta,

  En del av lösningen är att stärka fäders rätt i lagstiftningen, framför allt ogifta fäders rätt. Familjebalken och inställningen där är ju uråldrig! Den behöver moderniseras.
  Som det är nu signaleras att pappan inte är lika viktig och naturligtvis sätter det spår i hur folk beter sig.

  • Hej Calle!
   Jag tycker du har en poäng där. Fäder skulle många gånger ha en starkare ställning. Kvinnor kan inte bara vilja dela på ansvaret på sina villkor, det måste för allas skull vara mera jämställt även där. Fäder som aktivt fått vara närvarande föräldrar blir mera jämställda och vill ha mera tid med sina barn vilket ger en positiv utveckling för alla.

 3. Oskari skriver:

  DNs slutsats är att ”Kvinnor är mer sjukskrivna än män, men det är ingen naturlag. Det är bristande jämställdhet i hemmen som gör kvinnor sjuka” och att ”Papporna har fått hjälp med försörjningsansvaret, medan mammorna står kvar med det gamla ansvaret – och det nya.” Det är ett utmärkt exempel på hur media i Sverige är så indoktrinerade i den feministiska ideologin/föreställningsvärlden att man inte kan dra några andra slutsatser än att alla fel som drabbar kvinnor måste bero på män och bristande jämlikhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s