Möjligheten att överklaga skolbetyg…

Knappt hade väl den utredning om elevers möjlighet att överklaga sina skolbetyg hunnit bli kall efter tryckningen, så var debatten igång. En bra och viktig debatt. Det måste för mig vara självklart, att en elev som tror sig fått ett felaktigt betyg har rätt att överklaga detta. Som princip måste alltid myndighetsbeslut kunna överklagas, för att säkerställa en rättstrygghet för individen.

Skulle det gälla myndiga personers betyg, tror jag att det hade setts som självklart av alla. Vi måste se till barns och ungdomars rättssäkerhet på samma sett.

Men för att en överklagan ska vara rättssäker och verkligen opartisk, är det inte relevant att samma skolas rektor ska besluta om överklagan. För att det ska fungera måste det vara en opartisk överprövning. Det är tycker jag den rätta vägen. Självklart skulle det kunna leda till både ökade kostnader och ökad administration till en början. Men jag tror att det skulle gå att hitta bra system för överklaganden och jag tror att möjligheten att överklaga i sig skulle leda till bättre betygssättning.

Vidare har det i debatten kommit fram synpunkter att lärarnas roll skulle försvagas och att det inte skulle vara bra. Det argumentet håller inte, det kan inte vara så att en så viktig sak som betygsättning inte ska kunna överklagas och kontrolleras. Tvärtom tror jag att lärares trovärdighet skulle stärkas om man fick svart på vitt att betygen faktiskt håller även efter kontoll. Ett kunskapsamhälle måste hela tiden tåla utvärdering, så också utvärdering av elevernas betyg.

Press: SvD; SvD; DN

Blogg: Edvin; Martin Moberg; Daniel Granqvist

2 reaktioner på ”Möjligheten att överklaga skolbetyg…

  1. pekka karvonen skriver:

    Om förslaget går igenom får det inte bli som med alla tidigare nya uppgifter som läggs på läraren – nämligen att tidigare uppgifter kvarstår i oförminskad omfattning. Byråkratin och dokumentationen kommer att öka.
    Så vad ska vi lärare göra mindre? Vi skulle definitivt behöva MER tid till själva kärnverksamheten, dvs. lektionsförberedelser, lektionshållning och efterarbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s