Våra egna Grekland, Portugal och Irland…

 

Det är inte utan att vi det senaste halvåret här hemma i Sverige kan höra en del rätt nöjda uttalanden om den Svenska ekonomin, från mig också. Det har ju hittills gått bra för Sverige att komma ur den djupaste lågkonjunkturen sedan 1930-talet, vi känner oss nöjda. Förfärat ser vi på då Grekland, Portugal och till och med England brottas med tunga budgetunderskott.

Budgetunderskott som leder till svåra prioriteringar i välfärd och utbildningsväsende. Alla minns väl de bilder vi såg från studentdemonstrationerna i London då studenternas terminsavgifter skulle inte bara ökas, utan tredubblas.

Att pensionsåldern måste höjas kan jag förstå, att som Grekland tillåta att människor med statliga jobb går i pension vid femtio är inte rimligt, det beslutet kunde ha tagits för länge sedan. En annan svår situation för Europas länder med dålig ekonomi, är att bli beroende av utlandslån. Att Sverige lånar ut pengar till länder inom EU förstår jag, även om många kritiserar oss för det, men våra ekonomier inom EU är inte helt oberoende av varandra.

Men Grekland tvingas till att också låta Kina köpa statsobligationer, en nog så besvärlig sits. Vad var det Göran Persson sa, den som är satt i skuld är inte fri.

Men då vi förfasat oss för detta har vi en del inhemska problem att ta tag i. Det finns både ett Grekland och ett Irland här hemma också. De svenska kommunernas ekonomier ser väldigt olika ut, en del kommuner är vid ruinens brant och det får alla vara med att stötta upp.

Det kan naturligtvis finnas anledningar till att en del kommuners ekonomier har stora problem. Strukturomvandlingar och utflyttning från små kommuner med en åldrande befolkning lämnad ensam kvar, är en del av de problem som finns ute i landet.

Men det är inte hela sanningen, det finns kommuner som missköter sin ekonomi och som inte tar tuffa beslut i tid utan låter underskotten öka utan åtgärder. Eller som inte ser framtida kostnader utan har en ekonomi som är helt för stunden.

Här har Sveriges kommun en match att gå, vi behöver få bukt med inhemska Grekland och även inhemska Irland, innan vi fått det är det ska vi nog ligga lågt med Greklandskritiken. Det finns ett ”Lyxfällan” både på Världsnivå, Europanivå, landsnivå och kommunalnivå…

Press: DI; SvD; Europaportalen

Bloggar: Lena Sommerstad; Tokstan;

3 reaktioner på ”Våra egna Grekland, Portugal och Irland…

 1. Stig Palm skriver:

  Du Lotta, kan du inte här räkna upp vilka kommuner som avses?
  Också visa vilkens sorts regim de har? Kommunistisk (S+V+Mp) eller Kapitalistisk (M+Fp+Kd+SD).

  • Stig Palm skriver:

   OK Lotta,

   Antag att dessa kriskommuner är Socialistiskt ledda, då i din argumentering här, hade det varit smaskens att ha detta som argument för en Alliansstyrd kommun.
   Fast klart, tvärtom är ju ingen vidare reklam för Allianspartier.

   Nu kan jag naturligtvis göra det du föreslår, gå in på SCB och Valmyndigheten, men varit bekvämare för oss som läser din blogg att du fixat detta än att många fler ska utföra detta.

   Nu finns risken att en del bara tycka att du säger detta med kriskommuner i en svepande rörelse och inget mer med detta?

   Varför är de kriskommuner?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s