Stigande export…

Nu stiget exporten från Sverige, det är bra för den svenska ekonomin. Det är den gamla basindustrin, verkstad, järn och stål som kommer igång snabbast efter lågkonjunkturen.

Sverige har dock sedan många år har ett nettounderskott på resor. Svenskarna reser och spenderar mera pengar utomlands än vad utlänningar besöker och spenderar för i Sverige. Underskottet har minskat något men uppgick 2009 till minus 12,7 miljarder i handelsutbyte.  

Att satsa på Sverige som turist- och besöksland är därför en viktig strategisk satsning. Satsningarna på mat och turistlandet Sverige kan bättra på den balanssiffran och Sverige har mycket att erbjuda.

Att vara väl rustade för att bli ett bra turistland då konjunkturen vänder är bra, inte minst för besöksnäringen. 

Press: SvD

En reaktion på ”Stigande export…

  1. Mikael i go:teborg skriver:

    Nu, jag är det Basindustrin som har kommit igång i exporten.
    Men då Sverige är världens 4:e största tidningspappersexportör där 80% av produktionen går på export till övriga norden (trots statliga Norske Skog) som är världens 2:a största tidningspapperstillverkare och tidningspapepr utgör 68% av Norske Skogs omsättning), Storbrittanien samt Tyskland.StoraEnso är europas största tidningspapperstillverkare,trots detta utgör tidnignspapper endast 14% av företagets omsättning, Holmen Paper är mycket beroende av tidningspapper som utgör 44% av företagets omsättning.Svensk Basindustri (kemi,stål och skogsindustri) förbrukar 32TWh el totalt där skogsindustrin förbrukar 20TWh och tidningspappersproduktionen c:a 10TWh.Men tidningspapper är nästa stora krisprodukt då efterfrågan går stadigt neråt till följd av den tekniska utvecklingen.Där allt färre attraheras av nyheter i tryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s