Nystartade företag 2010 visar på rekord!

Nu pågår summering och analys av året 2010. Ett speciellt år som bjöd på både mot och medvind. Nu kommer siffror som visar att 2010 blev ett rekordår för antalet nystartade företag (källa Nyföretagarcentrum). Aldrig har så många företag startats i Sverige, antalet nystartade företag ökade med 19% jämfört med 2009.

Totalt startades 65072 företag vilket är det högsta antalet i Sverige på mer än 15 år. Av de nystartade företagen är den markanta ökningen av antalet aktiebolag störst, drygt 43 procent på helåret. 

Ökningen av företagandet pågick under hela 2010 och var hela 42% under december (registrerat hos Bolagsverket). Att nämna är att antalet aktiebolag under december ökade med nästan 90 %.

En av lagförändringar som kan vara en del av förklaringen till den stora uppgången av antalet aktiebolag, är borttagande av revisionsplikten i november 2010 för mindre företag. En reform som varit en efterfrågad reform för att minska de administrativa kostnaderna för företagen. Det är också en reform som innebär att samma villkor nu gäller för företagarna i Sverige som övriga EU-länder, en viktig konkurrensfråga.

Den reformen tillsammans med ett sänkt krav på aktiekapital för nystartade företag från 100000 kr till 50000 kr, är säkert en del av förklaringen till den ökning vi nu ser.

Nu återstår bara att hoppas att alla dessa nystartade företag blir konkurrenskraftiga och långsiktiga.

Press: SvD; SvD2


 

2 reaktioner på ”Nystartade företag 2010 visar på rekord!

 1. Mikael i go:teborg skriver:

  Men majoriteten nystartade företag sysselsätter 1-2 personer och växer gör de först när de har genomlevt sina första 4-5 år.
  Uppgången i den svenska ekonomin är snarare ett resultat av ökad internationell efterfrågan där svenska företag är underleverantörer till antingen större svenska företag som SKF är underleverantör till Volvo LV.
  Men för Sverige 2:a största industrisektor sett till antalet anställda som är skogsindustrin med 90.000 anställda, störst efter verkstadsindustrin med sina 265.000 anställda där 65.000 jobb har försvunnit i den senaste ekonomiska krisen.Skogsindustrins enskilt viktigaste produktsegment är Tidningspapper då Sverige är världens 4:e största exportör där 80% av produktionen går på export till övriga norden (trots statliga norske Skog som är världens 2:a största tidningspapperstillverkare efter Kanadensisk-amerikanska AbitibiBowater).Statliga Norske Skog där tidnignspapper utgör 68% av företagets omsättning.StoraEnso är europas största tidningspapperstillverkare som trots det utgör endast 14% av företagets omsättning.Holmen Paper där tidningspapper utgör 44% av företagets omsättning.Medan SCA är en ytterst liten tidningspapeprstillverkare med en tidningspappersmaskin i Ortvikens pappersbruk.
  Svensk Basindustri (kemi,stål och skog) förbrukar 32TWh el där skogsindustrin står för 20TWh och där Tidningspappersproduktionen står för c:a 10TWh inbegriper man också tryckpapper(och då journalpapper) då är denna elförbrukning närmare 12TWh från svensk skogsindustri.
  Uppskattningsvis jobbar 30.000 människor i Sverige i pappersbruk som tillverkar tidningspapper.
  Den teknisk utvecklingen leder just nu till allt mindre intresse för nyheter och fakta i tryck.I USA befinner sig tidningsbranschen i ett stort ”svart hål” och i vårt grannland Danmark finns det idag ingen tidning som har fler än 100.000 prenumeranter.
  Norske Skog som är världens 2:a största tidningspapperstillverkare blöder ymnigt nu, nu är det 6:e kvartalet som förlusterna är i miljardklassen.
  Sveriges paradindustri – skogsindustrin med dess viktigaste produktsegment Tidningspapper står inför sin värsta kris någonsin till följd av den tekniska utvecklingen av digitala medier.

 2. Mikael i go:teborg skriver:

  Glömde ange att efter norden så är Storbrittanien samt Tyskland exportmarknaderna för svensktillverkat tidningspapper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s