Spännande 2011…

Det är lätt att bara se vår egen verklighet lokalt och möjligen se Sverige, men den stora utmaningen för Sverige som land är hur i ska stå oss i den internationella konkurrensen. Sverige är ett litet exportberoende land,  som har hälften av sin BNP helt beroende av handel med andra länder. Då är det extra viktigt att vara noga med omvärldsspaningen. Världen förändras och det gäller att vara med i förändringen och stå sig i konkurrensen, för oss som nation finns inget annat framgångskoncept. Vi bor i ett litet land och kan aldrig bli framgångsrika utan ett bra förhållande till vår omvärld.

När nu konjunkturen ser ut att vända ökar åter vår export till utlandet.  Det vi ser är en förändrad omvärld, det är inte USA och EU-länderna som självklart är de ekonomiskt starka regionerna. Kina, Indien och Brasilien är på väg att gå om som ekonomiska motorer. Det är här BNP ökar mest procentuellt En förändrad omvärld som vi alla måste vara medvetna om och förhålla oss till.

De länder som inte stått sig i konkurrensen och inte skött sin ekonomi hamnar på efterkälken och får vare sig de vill det eller inte sänka sin levnasstandard. En standardsänkning som innebär sänkta löner och tuffa sparbeting. Samtidigt är det självklart att ett land som tillåter en pensionsålder till stora grupper på 50 år som Grekland gjorde har svårt att finansiera detta.

Sverige har en bra chans att vara med bland de länder som får fortsätta ha en god ekonomi, med allt vad det innebär för en bra ekonomisk och social standard. Att vila på gamla meriter och tro att en bra levnadsstandard är något ett land når och sedan får fortsätta behålla håller inte. Ett surt äpple som många länder nu tvingas bita i.

Att ha en bra utbildningsnivå i landet, att alla i befolkningen kan vara med och arbeta och bidra till välfärden utifrån sina förutsättningar är några viktiga pusselbitar. Att skapa bra företagsklimat och en medvetenhet om allas skyldighet att bidra till utveckling av kvalitet och produktion är andra pusselbitar.

Tyvärr finns inga andra mindre arbetsamma genvägar, det har många i vår omvärld nu blivit tragiskt medvetna om. Pensionsålder vid 50 år kan tyckas trevligt men är inte billigt då det ska betalas.

Press: SvD; Svd-grafik; DN; DN2; NA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s