Det offentliga och kvinnors arbetsvillkor..

Arbetsvillkoren för kvinnor är på många håll problematisk. Kvinnor arbetar i hög utsträckning i offentlig sektor och ofta i verksamheter som inte är konkurrensutsatta. Det vill säga kvinnan kan inte söka annat liknande arbete hos annan arbetsgivare.  Det leder ofta till att den arbetsgivare kvinnan har inte går att byta ut mot annan arbetsgivare, även om hon så skulle önska.

En stor offentlig sektor utan konkurrensutsättning, leder till både sämre löneutveckling och mindre rörlighet. Det är inget som gynnar vare sig den enskilda anställda eller gynnar branchens utveckling och det gynnar inte kvinnor.

Det är också en del av anledningen till att arbetsvillkoren, kan vara dåliga men människor blir ändå kvar på jobbet. Att tvingas till ofrivilligt deltidsarbete under många år är ett exempel och en stressfaktor. Om dessutom lönen ligger lågt är det ytterligare en belastning för individen.

Här har alla kommuner och landsting ett jobb att göra, som stora arbetsgivare och dessutom offentliga arbetsgivare. Att tillåta konkurrensutsättning så långt det går och skapa bra arbetsförhållande för de anställda. Om anställda vill arbeta heltid bör arbetsgivaren göra det möjligt. Det går att organisera arbetet efter både verksamhet och tjänstestorlekar som människor vill ha, det kräver dock lite mera engagemang.

Blogg: Lena Sommerstedt
Press: SvD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s