Miljö och tillväxt måste gå hand i hand…

Är ekonomisk tillväxt en förutsättning för att skapa en bra miljö och ett bra klimatarbete. Det vet egentligen ingen, men om vi ska leva ett modernt konfortabelt liv som de flesta människor som kan vill, är tillväxt viktig för teknik och kunskapsutvecklingens skull.

Det är inte självklart att ökat tillväxt leder till ökad konsumtion av varor, det kan vara tjänstesektorn som ökar mest vid ökad tillväxt. Tillväxten kan leda till att flera får möjlighet att studera längre, att kunskapsnivån i landet eller världen ökar. Vi ser i ungdomsgenerationen idag att det är inte är självklart att man vill ha ökad materiell standard, andra värden anses som minst lika viktiga.

Jag tror att vi ska vara väldigt försiktiga med att dra paralleller mellan tillväxt och miljö och klimatförstöring. Det är också så att forskning för att hitta bra framtida energi och forskning för att hitta resurssparande sätt att arbeta och återvinna kostar pengar. Pengar vi behöver satsa. Vi ser att i de länder där man inte har ekonomi att vara miljövänlig är det stora problem.

Den enda tillväxten som definitivt leder till problem med resurserna framåt är antalet människor på jorden, det problemet vill ingen lotsas om att det finns….

Press: DN1, DN2; DN3

En reaktion på ”Miljö och tillväxt måste gå hand i hand…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s