In och Utvandrare är vi allihopa…

Sverige är ett land som haft en stor utvandring, ca 2 miljoner svenskar lämnade landet för att emigrera till USA runt förra sekelskiftet. Det var både fattigdom och drömmen om att bygga upp ett nytt bättre liv som fick svenskar att lämna landet. Men det var också till viss del förtryck människor upplevde, som fick dem att söka sig till ett nytt land. Vilhelm Mobergs böcker om utvandrarna och invandrarna beskriver detta. Många av de utvandrade stannade kvar i sitt nya hemland, med mer eller mindre hemlängtan kvar. Många stannande ett antal år och reste sedan hem igen. Så ser livet ut för människor i många länder som lämnat sitt hemland idag också.

Befolkningssförändringarna beroende på in och utvandring har påverkat Sverige, precis som många andra länder i många år. Det har till största del varit positivt för landet, när landet inte kunde föda flera utvandrade människor och när Sverige behövt arbetskraft för sin utveckling har människor invandrat. Det har varit arbetskraftsinvandring men också människor som sökt sig till Sverige för att få skydd från förtryck och förföljelse.

I debatten blandas ofta invandring  ihop med en dåligt förd politik, politik som inte får människor i arbete.  Invandring kan vara en stark ekonomisk motor, men det förutsätter en bra politik för att säkra arbetslinjen. In och utvandring är naturliga och bra processer för människor och utveckling. För Sverige har både vår utvandring och vår invandring starkt bidragit till landets utveckling.

Den svenska ekonomin mår bra av våra invandrare och den mår bra av arbetslinjen. Många av de svenska företagen idag är startade och drivs av personer födda i andra länder, det ska vi vara glada för.

 Press: Expressen

En reaktion på ”In och Utvandrare är vi allihopa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s